2022-01-15 08:55:34• hírek • Szatmár.ro

Ünnep a színházban: 130 éves az Északi Színház épülete

Január 14–17. között ünnepli a Polgármesteri Hivatal és az Északi Színház a napjainkban is működő második szatmárnémeti színház átadásának 130. évfordulóját. A ma is impozáns épületet Voyta Adolf (1834–1923) pápai műépítész tervezte klasszicista stílusban, 80–100 lépéssel északra az előző helyétől, abban az utcában, amely a vár kapujához vezetett. Úgy is hívták, hogy Vár utca (1883-tól Hám János, jelenleg Horea utca). A színház ünnepélyes megnyitójára 1892. január 14-én került sor.

A négynapos rendezvénysorozat a péntek délután vette kezdetét: 17 órától megnyílt az a színháztörténeti kiállítás, mely az elkövetkező napokban is megtekinthető lesz az épület előcsarnokban, illetve emeleti folyosóin egyaránt. A tárlat számos számos színháztörténeti tárgyat és dokumentumot sorakoztat fel, melyek egy része a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jóvoltából érkezett városunkban, másik része viszont a szatmárnémeti Harag György és a Mihai Raicu társulatok saját archívumának képezi részét, ugyanakkor több helyi magángyűjtő is hozzájárult a kiállítás anyagához.

Az évfordulós ünnepi eseménysorozat megnyitóját is tegnap tartották, színpadra állt és szólt a jelenlévőkhöz Nagy Orbán, az Északi Színház vezérigazgatója: „Fontos esemény ez építészeti és színháztörténeti szempontból egyaránt, hiszen ez az általunk csak ékszerdobozként emlegetett épület csodálatos találkozások helyszíne volt évtizedeken át, színházi alkotók és közönség között. Ezen falak között a román és magyar nemzetközi drámairodalom híres figurái elevenedtek meg nagyszerű színészek előadásában. Bízzunk benne, hogy ez még hosszú ideig így is marad” – fogalmazott.

Ezt követően Kereskényi Gábor polgármester köszöntötte a résztvevőket: „Kulturális, építészeti és történelmi örökségünk megőrzése afféle feladat, amely az elkötelezettségünkön és a műveltségünkön múlik. Szerencsére olyan időszakban élünk, amely során új utak nyílnak meg előttünk, és pályázatok révén rengeteg lehetőség adódik kulturális örökségünk gyarapítására. Ezek kiaknázása azonban rajtunk, mindannyiunkon múlik. Megtiszteltetés és büszkeség számomra, hogy ebben a pillanatban együtt ünnepelhetek mindazokkal, akik számára fontos a szatmárnémeti színházi élet száz évnél jóval többet magába foglaló történelme. Városunk egyik szimbolikus épületének az átadásának a 130-ik évfordulóját ünnepeljük, amely közösségünk számos fontos történelmi eseményének adott otthont. Egy olyan objektumról beszélünk, amely túlélte a történelem útvesztőit, és tehette rá bárki a kezét, még mindig az eredeti célját szolgálja. Évszázados történelme során több ezer műsor otthona volt, amely rendkívüli élményekkel gazdagította a közönséget, többek között engem is. Ismerem ennek az épületnek minden szegletét és a szellemiségét is, és szatmáriként talán nyugodtan kijelenthetem, hogy az ország egyik legszebb színházépületével büszkélkedhetünk, amelynek nemcsak a külalakjára lehetünk büszkék, hanem az azt megtöltő művészekre, akik remek játékaikkal a színházszerető szatmáriak otthonává tették a Voyta Adolf által megtervezett építményt.” – fejtette ki a városvezető.



A polgármester után Pataki Csaba megyei tanácselnök szólt a jelenlévőkhöz: „Szatmárnémeti emblematikus épülete felavatásának 130 éves évfordulóját ünnepeljük. Ezen időszak alatt társulatai a világ több színpadára juttatták el a szatmári kultúrát, elismeréssel és díjakkal tértek haza. A 130 év alatt, melynek egy részében a Megyei Tanács alárendeltsége alá tartozott, azért állta ki a megpróbáltatásokat, mert minőségi kulturális élményt adott a közösségnek. Habár most a Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács finanszírozza a működést, nagyobb fesztiválok költségeinek fedezése érdekében, a Megyei Tanács ajtaja nyitva áll előttük” – fogalmazott Pataki Csaba.

A megyei tanácselnök után a román tagozat társulatigazgatója, Ovidiu Caiţa szólt a jelenlévőkhöz hangsúlyozva az elmúlt 130 év fontosságát. Végezetül pedig Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója intézett beszédet a közönséghez, megidézve azokat a legendás neveket, akiknek odaadó munkája nélkül ma nem állhatna itt színház, akik bármilyen körülmények között, az elmúlt 130 év történelmének viharos időszakaiban is szolgálni tudták a szatmári színjátszás intézményét.

A nyitóbeszédeket követően szünet következett, ez idő alatt lehetőség volt a kiállítás anyagát is megtekinteni, majd 19 órától a budapesti Nemzeti Színház művészei léptek színpadra.





















 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: