2006-11-07 10:16:17• hírek • Szatmar.ro

Vitaminszükséglet fiatalon és idősen

 Különböző életkorban különböző vitaminokra van szüksége szervezetünknek.

Ha különböző újságokat böngészünk, vagy éppen a tévét kapcsoljuk be, máris rengeteg információt kapunk arról, hogy milyen és mennyi vitaminra van szükségünk. Azonban ezek közül nehéz egy laikusnak eldöntenie, hogy neki melyik is lenne a legmegfelelőbb. Minden reklámban az áll, hogy az adott termék a legjobb, de hogy tényleg így van-e, vagy ez csak egy reklámfogás, nehéz eldönteni. Egyesek szerint a C-, mások szerint a D-vitamin szükséges bevitelére kell odafigyelni, mások szerint az életkor is fontos szerepet játszik. A következőkben ennek fogunk utánajárni, segítséget nyújtva az optimális választáshoz.

 Gyermekkorban nagyon fontos a vitaminok bevitele, ugyanis a szervezetnek szüksége van ezekre a fejlődésben nélkülözhetetlen építőbástyákra. Ha ezek az anyagok nem állnak megfelelő mennyiségben a szervezet rendelkezésére, akkor nagyban gátolja annak fejlődését és különböző mellékhatások kialakulásához vezetnek. Figyelmeztető jel lehet vitaminhiányra a fáradékonyság, rossz közérzet, levertség, kimerültség, étvágytalanság, az ellenálló képesség csökkenése miatt gyakoribb megbetegedések. Kiemelt szerepet kapnak azok az anyagok, amelyek a test fehérjéinek és a csontok felépítésében vesznek részt. Ilyen a kalcium és a D-vitamin, amelyek beépülve a csontba biztosítják annak szilárdságát és segítik a megfelelő növekedését. Fontos megemlítenünk a magnéziumot és a vasat is, előbbi az idegrendszer tökéletes működéséhez elengedhetetlen, míg utóbbi a mozgáshoz és tanuláshoz szükséges oxigén szállítását végzi a vérben. Ezekből az anyagokból a kisgyermekeknek jóval nagyobbak a szükségleteik, mint a felnőtt korosztálynak, ezért nem árt, ha külön az ő számukra kifejlesztett készítményeket szerzünk be. A felnőttek számára előállított vitamintabletták sem formájukban, nem tudnák méretük miatt lenyelni, sem összetételükben nem megfelelőek a gyermekek igényeinek.

Ahogy az idő halad előre, úgy a szervezet szükségletei is megváltoznak, az építő folyamatok helyét átveszik a bontó folyamatok. Minél gyorsabban zajlik ez, annál inkább öregszünk. A cél itt nem lehet más, mint lassítani a szervezet öregedését. Fontos megemlítenünk a helyes táplálkozást, mert általában idősebb korban az emberek nem annyira nyitottak az új dolgokra, és inkább megmaradnak a régebbi, egészségtelenebb táplálkozási szokásoknál. Az emésztőnedvek elégtelen termelése miatt az amúgy is nehéz ételek lebontása nem megfelelő, kevesebb létfontosságú tápanyag tud felszívódni és emiatt a szervezet általános állapota romlásnak indul, az amúgy is csökkenő teljesítőképesség még inkább leromlik. Testünk öregedésének egyik fontos oka az, hogy a bontási folyamatok után szabadgyökök szabadulnak fel, amelyek rendkívüli módon reakcióképesek, kölcsönhatásba kerülve az élő szövettel azt roncsolják. Ez a folyamat látszik a ráncos, száraz bőrön is. Az antioxidánsok képesek ezeket a szabadgyököket semlegesíteni, így gátolva testünk gyorsabb öregedését. Ilyen antioxidáns anyag a C-, és az E-vitamin, de többek között a szelén is. Érdemes tehát odafigyelni idősebb korban az antioxidáns hatású vitaminok és ásványi anyagok bevitelére. Említésre méltó anyag a glükozamin is, amely bár nem antioxidáns hatású, mégis talán az egyik legfontosabb anyag az idősek számára. A glükozamin a porcok felépítésében vesz részt, ami elég sok embernél okoz problémát az idő előrehaladtával.  Bevitele nagyban hozzájárul a porcok újjáépítéséhez és bizonyított, hogy jótékony hatása van izületi betegségeknél, akár a fájdalmakat is csökkenti. Ahogy a gyermekeknek, az idősebb korosztály számára is van kifejezetten az ő szükségleteik alapján előállított termék, amely a számukra leginkább szükséges vitaminokból és ásványi anyagokból áll. Alkalmazásuk általában 50 év felett javallott, elősegítve a szervezet szinten tartását és a hiányra utaló panaszok létrejöttének megakadályozását. Hiányra utaló panasz lehet a fáradékonyság, koncentrációképesség csökkenése, kimerültség, gyengeség, étvágytalanság, tavaszi fáradékonyság.

Az itt felsorolt információk segítséget nyújthatnak a választásban, viszont érdemes erről bővebb tájékoztatást kérni a háziorvostól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: