2011-08-05 13:26:14• hírek • Kocsis Zoltán

Vigyáznunk kellene a zöldövezetjeinkre!

A Ioan Slavici utca 13 szám elé hívta sajtótájékoztatóra a sajtó képviselőit a Környezetvédelmi Ügynökség péntek reggel. Az újságíró kollégákkal ment a tanakodás, hogy vajon miért oda, hisz az intézmény székhelye nem ott van. A rejtélyre a magyarázatot aztán a helyszínen kaptuk meg.

A Ioan Slavici és a Mileniului utcák sarkán ugyanis épp a gázvezetékek cseréje folyik, ami ideális alkalomnak tűnt a kivitelező cég számára, hogy tönkretegye az utca és a járda közötti zöldövezetet: traktornyomtól törmelékekig sok minden látható volt ott, csak növény nem.

„Érthetetlen, hogy miért nem tudunk vigyázni értékeinkre - kezdte beszédét Békéssy Erzsébet, az Ügynökség vezetője - mert hiába mondják aztán az illetékesek, hogy majd rendbe teszik az elpusztított övezetet, ez már egy nehezebb feladat. Ráadásul pénzbe is kerül", mondta.

A már említett helyszínen a járdát bontották ugyan fel, de a kivitelező temesvári cég alkalmazottai a zöldövezetre hányták a kivájt földet, elpusztítva az oda ültetett virágokat, díszcserjéket. „Magyarországon ilyen esetekben ideiglenesen konténerekbe hányják a földet, nem értem, hogy nálunk miért nem lehet hasonlóan eljárni. A Polgármesteri Hivatal előbb fizet a zöldövezetek karbantartásáért, majd annak helyrehozataláért. Ez nonszensz és pénzkidobás", háborgott Békéssy.



A Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai, a kép jobb oldalán Békéssy Erzsébet


Elmondta továbbá, hogy az általa vezetett intézmény nem szankcionálhat, csak feljelentést tehet a Környezetvédelmi Őrszolgálatnál és a Környezetvédelmi Rendőrségnél, amit még a pénteki nap folyamán meg is fog tenni. A szakember elmondta, hogy minden ilyen munkálatok előtt a Polgármesteri Hivatalnak engedélyt kell kérnie a Környezetvédelmi Ügynökségtől, amit meg is kapott. Ezt követően azonban a városnak ellenőriznie kellene a munkavégzés módját, ám ezt már rendre elmulasztja, akárcsak a büntetés kiszabását.

Az Ügynökség munkatársai megkeresték a kivitelező vállalat vezetőit és őket is meghívták a sajtótájékoztatóra, ám azok „természetesen" nem jelentek meg....

Békéssy kiemelte ugyanakkor, hogy ez a jelenség nem szatmárnémeti specifikum, hisz az egész megyében hasonló mentalitásban dolgoznak a cégek.



Ami a zöldövezetek mennyiségét illeti, az Európai Unió szabályai szerint 2013-ra minden városban 26 négyzetméter kell legyen az egy főre eső zöldövezet mértéke. Ebben a tekintetben Szatmárnémeti nem áll rosszul, hisz a mostani 275,5 hektáros zöldövezet 24,6 m² /főt jelent. A Szatmár megyei városok közül ebben a tekintetben Tasnád áll a legrosszabbul, ahol a 6,44 hektárnyi zöldövezet 6,77 m² /főt tesz ki, míg a legjobban Avasfelsőfalu áll: ott 248,32 hektárnyi zöldövezetet tartanak nyilván, ami azt jelenti, hogy egy főre 163, 5 négyzetméter jut. Szintén a megszabott érték fölött van Erdőd (46, 55 hektár, azaz 71,03 m² /fő) és Nagykároly is (62,6 hektár, azaz 26,6 m² /fő), míg Sárközújlak alaposan el van maradva a maga 14,3 hektárjával és 20,4 m² /fő mutatójával.



Munkálatok után, zöld nélkül - és leaszfaltozva vajon mikor lesz?



Traktornyom a virágok helyén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: