2022-03-16 15:42:09• hírek • Bede Emőke

Vészharangot kongatott a tűzoltóság: óriási károkat okoznak a szabadtéri tüzek

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség közösségi oldalán kongatta meg a vészharangot, hiszen a tavasz és a jó idő beköszöntével egyre többen kezdik meg a kerti vagy mezei munkálatokat, melynek részeként az elszáradt növényzettől sokan égetés révén próbálnak meg megszabadulni. Az ilyenkor gyújtott tűz azonban könnyen ellenőrizhetetlenné válhat, az okozott károk pedig hatalmasok lehetnek.

Máramarosban egy 70 éves nő került kórházba azt követően, hogy egy vegetációs tűzben égési sérüléseket szenvedett, Maros megyében közel 30 kocsi égett le egy autóbontóban, Arad megyében pedig egy három évszázados templomot értek el a száraz növényzet égetéséből származó lángok.


„Ha az emberek megértenék, hogy ne gyújtsák meg a növényzetet, nem kerülnének veszélybe emberéletek és egyéb értékek. A szabadtéri tüzek esetében a lángok nagyon nagy felületen szélsebesen terjednek szét, a tűzoltók részéről pedig óriási erőfeszítésekre van szükség, hogy ezeket megfékezzék. A helyzetet pedig csak külön bonyolítja, hogy a lángba borult mezők közelében gyakran házak vagy egyéb építmények is vannak. Ilyen helyzetben minden másodperc számít” – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.


Március első felében országszerte több mint 1400, ellenőrizetlen tűz (avar, száraz növényzet, hulladék) miatti bevetésen vettek részt a tűzoltók, az ezek által érintett területek mérete pedig megközelítőleg 5000 hektár. A tűzoltóság ismételten hangsúlyozza, hogy a növényzet égetése szigorúan tilos, a törvény be nem tartása pedig akár 50 ezer lejes bírságot is vonhat maga után.


Ezt már csak azért is érdemes szem előtt tartani, mert bizony Szatmár megyében sem volt hiány mostanában a hasonló tűzesetekből. Az elmúlt hétvégén alig néhány óra leforgása alatt 17 incidenshez riasztották a katasztrófavédelem egységeit, s ezek nagy része bizony az emberi felelőtlenség nyomán alakult ki. Az ellenőrizetlenül hagyott tarlótüzek általában több száz négyzetméternyi területet perzseltek fel, s csak a szerencsén és a tűzoltók hatékony munkáján múlott, hogy sem komolyabb anyagi kár, sem személyi sérülés nem keletkezett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: