2008-01-30 11:22:20• hírek • Szatmar.ro

Veszélyes mérgek

Házi kedvencünk az otthonunk körül is könnyen felszedhet valamilyen mérgezést.

Ha valamilyen toxikus anyag jut be az állat szervezetébe, veszélybe kerülhet az egész élete, ha nem sikerül időben felismerni a probléma okát. A lehetséges mérgezésekről beszélgettünk Dr. Molnár Zsolt állatorvossal.

 

Eltérő típusú mérgeket különböztetünk meg, mindegyikkel máshol lehet találkozni. A kumarin típusú mérgezések a szervezetbe jutva az emésztőrendszeren keresztül, a májat támadják meg ami vérzékenységet idézhet elő. A tünetei nagy mennyiségű mérgező anyagok felvétele után is csupán 18 óra elteltével jelentkezik, ha kevés adag jut be akkor 4-5 nap múlva lép föl a rendellenesség, tehát tünet alapján nehéz felismerni. Időben orvoshoz kell fordulni a mérgezés felismerése után, mert így megelőzhető az, hogy felszívódjon a vérbe. Minden méregnél, ami szájon keresztül jut be a szervezetbe nagyon fontos az idővel való harc. Az ellenszer teljes mértékben képes eltüntetni egy kisebb adag mérgezést, ha viszont nagyobb mennyiség jut a szervezetbe visszamaradásokat is okozhat.

Antiparazitális mosószerek által is sok mérgezés szerezhető. Ha túl koncentráltak, vagy túl fiatal az állat a bőrön felszívódva idézhet elő mérgezést egy egyszerű légyspray vagy akár bolhairtó is. Az állat bőrét ilyenkor le kell mosni és ellenszert is érdemes adni.

Az ólommérgezés is a toxikus betegségek egyike, ez régebben volt jellemző, takarófesték anyagról van szó, amellyel vasat vagy egyéb felületet festettek le, ha a kutya lenyalta akkor káros hatást okozott a szervezetében. A permetezések is veszélyesek lehetnek, illetve a gyógyszerekhez való hozzájutás. Az etilén glikon, amely az autók hűtőfolyadékja édeskés ízű egyfajta alkoholos glicerines oldat, szintén veszélyes lehet, ugyanis műhelyeknél otthon szerelt autóknál a kutyák felnyalhatják, az általa okozott mérgezés étvágytalanságot elesettséget eredményez. Ennek maga az alkohol az ellenszere.

Mit tehetnek a gazdák, ha felfedezik a mérgezést?

Először is minél több vizet kell az állattal itatni, illetve kell hagyni, hogy szájon át kiürítse  a gyomorba került nem kívánatos káros anyagot. Érdemes széntablettát adni neki, ami a felszívódást segíti. Négy-öt tojásból összekevert fehérje is gyors segítség lehet. Az első pár lépés végrehajtása után azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy az állaton gyomormosást végezhessenek, illetve ellenszert adjanak neki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: