2012-04-06 12:51:45• hírek • Balog Anita

Vége az esztelen plakátolásnak

Két, városunk külső megjelenését nagyban befolyásoló határozattervezet kidolgozásán munkálkodnak a Polgármesteri Hivatalban. Ilyés Gyula a pénteken megtartott sajtótájékoztatóján elmondta: rendbe tetetnék a városban található elhanyagolt üres telkeket, illetve komolyan szabályoznák a plakátolást is Szatmárnémetiben.

A két határozattervezet előreláthatóan májusban kerül a tanács elé, addig pedig közvita keretében a város lakói is elmondhatják véleményüket a tervezetekkel kapcsolatban. Mindkét tervezet meglehetősen fontos olyan szempontból, hogy ha elfogadják ezeket, a szatmári megyeszékhely rendezettebb lesz.

Az egyik tervezet a város belterületén található elhagyott, elhanyagolt földterületeket érinti. Amikor még nagy építési lázban égtek a vállalkozók, sorra vásárolták fel a jobbnál jobbnak ítélt földterületeket a város forgalmas és kevésbé forgalmas részein, ám a gazdasági válsággal a tervek nem valósultak meg, a lebontott házak helyén vagy a soha be nem épített területeken a gaz, a szemét vette át a hatalmat. Ilyés elmondta: sok esetben szabtak ki büntetést emiatt, de az összegek kifizetése után a tulajdonos nem változtatott semmin. Ezeken a területeken rágcsálók, kóbor ebek és helyenként kígyók-siklók is megjelentek, egyrészt riogatva a lakosságot, másrészt esetleges fertőzéseket terjesztve. Ráadásul forgalmas helyeken - például a Coposu sétányon, ahol a tulajdonos talán megsejtett valamit, de a napokban tisztíttatta le a területet.

A kidolgozásra váró határozattervezet lehetővé tenné, hogy a polgármesteri hivatal rendet tegyen ezeken az elhanyagolt területeken, de végül a munkálatok összegét a tulajdonostól hajtsa be. - Privát területen nem dolgozhatunk közpénzből. Mi rendet teszünk, a végén pedig benyújtjuk a számlát a tulajdonosnak - mondta Ilyés.

A Coposun nemrég tett rendet a tulajdonos a parlagon hagyott területen


Plakátolás - csak engedéllyel


A másik határozattervezet a plakátolást szabályozná a városban. Sokak által bevett szokás, hogy eseményeiket, akcióikat plakátokon hirdessék, összeragasztgatva ezekkel villanyoszlopokat, buszmegállókat vagy akár elhagyott épületek ablakait, falait. Ezt szüntetné meg a polgármesteri hivatal.

A tervezet értelmében csak azok a plakátok kerülnének ki az utcára, amelyeket bejelentenek a polgármesteri hivatalnál és kifizetnék darabszám után a plakátolási díjat. Mindet pecséttel látnák el, ezzel bizonyítva a legalitást, a plakátokat pedig a hivatal alkalmazottai - a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ ezzel megbízott emberei helyeznék el.

Amennyiben pedig valaki nem tartja be a szabályokat, büntetést kap. Lehet, hogy nem tudják majd tetten érni az illetéktelen plakátolókat, de a falragaszok tartalmából kiindulva vissza lehet majd jutni a hirdetőhöz és felelősségre lehet vonni azt.

Ilyés hangsúlyozta: ez a rendelet nem vonatkozik a választási plakátokra, a kampányban kiragasztott plakátokra már van egy jól bevált határozat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: