2010-03-03 23:53:31• hírek • Szatmar.ro

Varsó és Kijev pokolian messze van

Magyarország két helyzetéből egyet berúgott, Románia simán kikapott.

Nem sikerült a legjobban a 2010-es bemutatkozás a magyar és a román labdarúgó válogatott számára. Bár Magyarország elégedett lehet a világranglista 12. helyét elfoglaló Oroszország elleni döntetlennel, a mutatott játék nem volt túlságosan szívderengető. Románia ezzel szemben, bár végig fölényben játszott Izrael ellen, simán kikapott.

Magyarország utoljára 2000-ben lépett pályára Győrben, akkor két gólos előnyt leadva „sikerült" 2-2-re végezni Szaúd-Arábia ellen. A forgatókönyv az oroszok ellen is hasonló volt, azzal a különbséggel, hogy a hazaiaknak összesen két komoly helyzetük volt. Igaz, az oroszoknak még annyi sem, éppen ezért fájó kicsit a döntetlen.

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, némi magyar fölénnyel, de ez sokáig csak egy veszélyes Bodor-beadásra és egy kapu mellé csorgó Huszti-lövésre volt elég. A magyarok lelkesebbek voltak, az oroszok viszont gyorsabbak. Lehettek volna, ám a szbornaja játékosai nem hajtották agyon magukat a pályán, aminek a büntetése a 39. percben jött meg: egy szabadrúgás után Juhász közeli lövéseit kétszer is blokkolták a védők, a laszti Vanczák elé pattant, aki 45. válogatott meccsén megszerezte első gólját.


Torghelle ezúttal veszélytelen volt fotó: mlsz.hu
Torghelle ezúttal veszélytelen volt fotó: mlsz.hu


A szünetben a vendégek behozták Arsavint és Pavljucsenkót, ám semmivel nem lettek veszélyesebbek, mégis kiegyenlítettek: az 59. minutumban egy szöglet után Király és Torghelle is elaludt, így Biljaletgyinov közelről a hálóba térdelt. A hátra lévő időben semmi érdemeges nem történt, mígnem Szalai beállta nem hozott némi életet a magyar csapatba, de a Mainz csatárának lövését Gubalov kapu fölé tenyerelte a labdát.

A mérkőzés legnagyobb hozadéka magyar szempontból a felismerés, hogy Horváth Gábornak és Szalai Ádámnak helye van a keretben, Bodor Boldizsárnak és Buzsáky Ákosnak pedig a kezdőben. Ez sajnos nem mondható el Király Gábor kapusról, aki fölött, úgy tűnt, elszálltak az évek. Helyét Fülöp Márton vagy Köteles László vehetné át.

Odahaza simábban, mint idegenben

Románia szeretett volna visszavágni Izraelnek a két évvel ezelőtti 1-0-ás vereségért, ám még nagyobb zakó lett belőle. Rzavan Lucescu több olyan játékost (Florescu, Nesu, Goian) is kezdőbe jelölt, akik az utóbbi nem, vagy csak keveset játszottak címeres mezben. Sőt, Florescu most mutatkozhatott be.

Ennek ellenére Románia uralta a temesvári mérkőzést, szinte az egész első félidőben fölényben játszott, többet birtokolta a labdát, a tudomány viszont elfogyott az izraeli kapu előtt: mindössze Roman, Goian, Daniel Niculae és Florescu tudott komolyabb helyzetet kialakítani. Izrael pedig az első félidő hosszabbításában megmutatta, hogyan kell gólt lőni helyzet nélkül: a Liverpool klasszisa, Benajun egy egyéni akció végén talált Pantilimon kapujába.


Izrael kevesebb helyzettel is nyerni tudott
Izrael kevesebb helyzettel is nyerni tudott


A második félidő egy hatalmas hazai helyzettel kezdődött, de Marica két méterről egy védőbe rúgta labdát. A folytatásban is maradt a román fölény, de a szívósan védekező izraeli csapat tartotta előnyét. Sőt, a 85. percben Nesu hatalmas hibája után Barda harcolt ki egy tizenegyest, amit kétszer is magabiztosan értékesített - az elsőt ugyanis visszafújta a játékvezető.

Az utolsó percekben még mindkét csapat előtt adódott egy-egy lehetőség, ám újabb gól nem született. Románia sem a játékkal és főleg az eredménnyel nem lehet elégedett és ismét bebizonyosodott, hogy 2-3 alapembert (Chivu, Mutu, Rat) egyszerűen képtelenség pótolni a mostani keretből.

Így aztán a lengyel és ukrán rendezésű 2012-es Európa-bajnokság pokolian messze van jelenleg!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: