2006-05-23 01:00:45• hírek • Szatmar.ro

Útjavítások és privatizálás

Végül mégis a megyei tanács fogja megjavítani a Gorunului utcát.

A Megyei Tanács tegnapi ülésének legfontosabb döntése a több hónapja húzódó Goronului utca megjavítására hozott határozat volt. Az utca immár járhatatlan: az aszfaltréteg teljesen eltűnt, hatalmas gödröket kell kerülgessenek az arra merészkedők. A döntést kisebb vita előzte meg, mivel több tanácsos sérelmezte, hogy habár az utca Szatmárnémeti belterületének számít, de a város egy lejt sem költ az út rendbetételére, annál inkább, hogy az utcán a legjelentősebb károkat a várost elkerülő kamionok okozták. De mivel a tanácsosok többsége egyetértett abban, hogy a megyeszékhely a régió nemzetközi tranzitforgalmának egyik gócpontja, ezért fel kell vállalni a Gorunului utca korszerűsítését. A tanács végül 15 milliárd régi lejt fordít az utca felújítására, a kormány 10 milliárdos támogatása mellett.

Szabó István tanácselnök kijelentette, hogy a következő tanácsülésig összeállítják a megye összes olyan útjait tartalmazó listát, melyeket hamarosan fel fognak újítani, a finanszírozást pedig a banki hitelből fogják megoldani.

Csupán négy RMDSZ-es tanácsos nem értett egyet a Megyei Utak Rt. privatizálásával, így hamarosan kilicitálják a megyei tanács fennhatósága alá tartozó útvállalatot. Az ellenzők szerint ezzel nem oldódik meg az utak állapota, és nem lesz semmi garancia arra, hogy mások jobb minőségű munkálatokat fognak végezni. A licitet a napokban kihirdetik, és kb. 90 napon belül már új tulajdonosa lesz a cégnek. A tanács a privatizációból befolyó pénzösszeget útkorszerűsítésre fogja fordítani.

Döntés született ugyanakkor a Megyei Tanács díjainak odaítéléséről, melyet a Szatmárnémeti városnapok alkalmával adnak majd át: az idén Gabriel Strempel egyetemi professzor, a Román Akadémia Könyvtárának igazgatója, Czintos József színművész, a Harag György Társulat ideiglenes igazgatója, Fejér Kálmán néprajzkutató; Bauer Béla gyermekorvos, a szatmárnémeti régi kórház első igazgatója az 1989–es rendszerváltást követően; Corneliu Balla író és Elena Samsudean tőrvívó kapják a díjat.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: