2008-10-24 12:27:41• hírek • Szatmár.ro

Templomfelújítás szakértelemmel

Hétvégén hatodik alkalommal szerveztek közös konferenciát a Szatmár Megyei Múzeum és a nyíregyházai Jósa András Múzeum szakemberei. Két fontos és újszerű téma merült fel: a templomfelújítások és a freskók feltárásának problémája.

A két múzeum a híd szerepét tölti be már évek óta a romániai és a magyarországi régészeti kutatásokat illetően. A közös konferenciákon lehetőség nyílik ezek összehasonlítására, megbeszélésére. A most megtartott konferencián, - melynek egyébként, a Középkori egyházi építészet Erdélyben volt a témája, - két fontos téma merült fel.

Az egyik téma a térség kisebb településein található templomok felújítása volt. A téma azért időszerű, mivel a térségben, de főleg a magyarországi oldalon, egyre több templomfelújítást végeznek, sokszor régészek, történészek, restaurátorok bevonása nélkül. „Célunk, minél teljesebb képet adni a műemlékek helyreállításához szükséges tudományos kutatásokról"- mondta el a Szatmár.ro-nak Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum igazgató-helyettese.

„Mindezekre azért lenne szükség, hogy a felújításra szánt összeg célirányosan legyen elköltve, arról nem is beszélve, hogy a restaurálás időtálló és szakszerű lenne. A felújításhoz tanulmányokat kell készíteni, ebben tudunk mi segíteni.

A konferencia második fontos témája a freskók vizsgálata volt, mivel az utóbbi időszakban felértékelődött azok jelentősége a kutatásban. Nagyon sokat tártak fel, ez által megtöbbszöröződött az a tudás amire ezek tanulmányozása során következtetni lehet"- tette hozzá Szőcs Péter igazgató-helyettes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: