2012-03-05 16:59:39• hírek • Kocsis Zoltán

Tavasszal visszatérhetnek a kerékbilincsek

Több, mint harmincezer lejtől esett el a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, mert a Parkolási Felügyelet nem bilincselhette le a szabálytalanul parkoló autók kerekeit. „Drasztikusabb megoldásokra van szükségünk, mivel a jelenlegi helyzet szerint csak a szatmáriak fizetnek a parkolókért", magyarázta Adrian Neacsu, a Felügyelet vezetője.

Az intézmény a tavaly megközelítőleg tízezer bírságot rótt ki, ám ennek csak a felét tudta behajtani. A megbüntetett autók mintegy 10%-a külföldi, 10%-át nem tudják azonosítani, 25%-uk pedig más megyéből származik. A külföldiekkel ellentétben más megyébe el tudja ugyan küldeni a jegyzőkönyvet a Parkolási Felügyelet, az ott befizetett összegből viszont az ottani kassza gazdagszik, abból Szatmárnémeti nem részesül.

„A kerékbilincs visszavezetésével végre mindenki fizetne, aki hibázott, nem csak a szatmáriak", mondta Neacsu. Az Felügyelet a tavaly 101.040, a bírságokból származó lejt utalhatott át a város kasszájába, szemben az egy évvel korábban regisztrált 135.250 lejjel.

A tavalyi év elején azért kellett abbahagyniuk a bilincselést, mert egy fizikai személy pert indított, mondván: az érvényben lévő határozat miatt a Felügyelet munkaköre érinti a közlekedési rendőrségét. Ez a passzus még abban az időben maradt benne, magyarázta Neacsu, amikor a két fent említett intézmény együttműködött. „Módosítottuk a határozatot, amennyiben pedig ezt a városi tanács is elfogadja, akkor akár tavasszal visszatérhetnek a bilincsek", mondta.

A Felügyelet vezetője ennél is drasztikusabb megoldást szeretne: reményét fejezte ki, hogy még az idén lehetővé válik a szabálytalanul parkoló autók elszállítása. „A legtöbb romániai nagyvárosban működik ez a dolog. Több kollégával egyeztettünk és készül a jogilag megtámadhatatlan határozattervezet", mondta Neacsu.

A járdán parkoló autókat a Parkolási Felügyelet hivatott megbüntetni

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az általa vezetett intézmény csak a fizetett parkolóhelyeket vigyázza fel, illetve a járdán, zöld övezeten parkoló autósokat bírságolhatja meg. A tilosban parkolókat pedig a rendőrség.

„Szatmárnémetiben megközelítőleg 40 ezer autóra 1998 fizetett parkolóhely jut. Mi csak meg szeretnénk védeni azokat, akik rendszeresen fizetnek azoktól, akik őket kihasználják és ezzel visszaélnek".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: