2012-04-10 08:10:24• hírek • Tempfli Gabriella

Tartalmas hét a “Balcescu-Petőfi” Iskolában

Egy hét, ami kötelező, mégis más, mint a többi. Egy hét, amelyen lehetőség nyílik valami olyasmit tenni, ami tanár és diák számára kellemes és hasznos egyaránt. Ezt igyekezett megvalósítani az elmúlt héten a „Balcescu-Petőfi" általános iskola tanári kara. Az eseményről közleményben számoltak be a Szatmár.ro olvasóinak.

"Célunk az volt, hogy diákjaink maradandó, az élet dolgaiban felhasználható tudásra, tapasztalatra tegyenek szert. Mindezt, ötletes, szórakoztató módon. Csoportos foglalkozásokat szerveztünk, melyeken két-két évfolyam (V-VI, valamint VII-VIII. osztály) vett részt.

A hetet  A szimmetria és az ismétlődés szépsége című interdiszciplináris tevékenységgel kezdtük, Tempfli Gabriella, matematika tanárnő szervezésében. Ez egy több tantárgyat is (matematika, irodalom, biológia, kémia, művészet) felölelő téma, melynek célja a különböző tantárgyak közötti szoros összefüggésre való rávilágítás. A tanárok bemutatói után a gyerekek csoportmunkákban vettek részt, melyekben szimmetrikus alakzatokat készítettek, vagy formáltak meg élő szoborként. Míg az egyik csapat a szimmetriával foglalkozott, a másik megismerhette, melyek azok az adalékanyagok élelmiszereinkben, amelyek a legveszélyesebbek az égészségünkre. Ezt a Vásároljunk ésszel! interaktív bemutatót Ferenczi Ildikó kémia- és Rácz Melinda biológia tanárnő vezette le. Ugyancsak hétfőn, Mit tehetünk környezetünkért című tevékenység keretén belül, fát ültettünk iskolánk udvarán, a Környezetvédelmi hivatal adománya jóvoltából, Laczka Katalin igazgatónő és Nagy Tünde földrajz tanárnő irányításával. Nagy Ferenc, román nyelv és irodalom tanár kiselőadás versenyt rendezett, amelyen a tanulók csoportjai rövid, színpadi jelenetekkel versenghetnek egymás között. Ezen nyolcadikosaink egy I. L. Caragiale előadással vettek részt.

Kedden az V. és VI. osztály egy tudományos tematikájú kiránduláson vett részt, a Túrmenti Természetvédelmi  Területen. Itt segítségünkre volt az EKE képviseletében, Kiss István természetvédelmi őr. Bemutatta az Újberki tavak halgazdaságát, a halászok által használt csónakokat, halászhálókat, majd különböző látcsöveket bocsátott a rendelkezésünkre, hogy megleshessük e vidék jellegzetes madarait. Lencsevégre kaptunk néhány szürke gémet, szárcsát, lillét, barna réti héját, dankasirályt, cankót. Bár fújt a szél, kedvünket mégsem vette el egy kis játéktól, ami kellemesen kifárasztotta a társaságot hazaindulás előtt. Ez idő alatt a VII osztály diákjai a szatmári vízműveknél tettek látogatást, ahol betekintést nyertek a víz tisztításának folyamatába. A VIII. osztály pedig a Kölcsey Napokon vett részt, ahol az ottani XII. osztályos diákok bemutatásában megismerkedtek a főgimnázium épületével, valamint a helyi tevékenységekkel és részt vettek az iskola udvarán szervezett közös versmondásban.
Balcescu Petofi

A szerda főleg a sporté volt. Ekkor az évfolyamok megmérkőzhettek egymással kézilabda- és futball játékokban.

Nem feledkeztünk el a Magyar Költészet Napjáról sem. Ugyancsak szerdán egy terembe gyűlve közösen felolvastuk Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet című versét, melyet a tanulók szavaztak meg. Ezt követően, zenetanárnőnk segítségével megtanultuk József Attila Kertész leszek című versének megzenésített változatát.

Csütörtökön Gál Eszter magyar nyelv és irodalom tanárnő Érvek csatája vitaversenyt hirdetett, melyen óriási lelkesedéssel vitatkoztak gyermekeink. A benevezett csoportok nyertesét egy néhány tanárból és diákból álló zsűri választotta ki. A hangulat tovább fokozódott a Karaoke partin, melyet Herczeg Csilla zenetanárnő rendezett. Itt együtt énekelt tanár és diák, sőt, tanáraink egy meglepetéssel is szolgáltak a tanulóknak: együtt előadtak egy dalt, ami igen nagy sikernek örvendett.

Befejezésül, Nagypéntek tiszteletére minden magyar tagozatos diák a vallástanárnők Fodor Anna és Sebesi Ibolya, valamint az osztályfőnökök kíséretében, vallástól függően, istentiszteleten vagy szentmisén vettek részt, amely biztosította a Húsvét ünnepére való ráhangolódást."
Balcescu Petofi

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: