2011-06-01 15:14:18• hírek • Kocsis Zoltán

Támogatják az erdősítést

Szatmár megye felületének jelenleg 15,6%-át borítja erdő (az országos átlag 26%), miközben összesen majd kétezer olyan degradált mezőgazdasági területtel rendelkezik, melyet erdősítéssel lehetne valamelyest rehabilitálni - derült ki a Környezetvédelmi Ügynökség szerdai tájékoztatójából.

A környezetvédelmi minisztérium a tavaly indította el projektjét, mely teljes mértékben és vissza nem térítendő módon támogatja a használhatatlanná vált mezőgazdasági területek erdősítését. A tavaly Szatmár megyében két ilyen projekt kapott támogatást: Majtény községben 31 hektárnyi terület 1,1 millió lejnyi szubvenciót kapott, egy Nagykároly melletti terület pedig 600.000 lej értékűt. Az ügynökség felmérése szerint Szatmár megyében összesen kétezer hektárnyi olyan terület van, amelyet ezzel a támogatással be lehetne erdősíteni.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy ezt a támogatást magánszemélyek nem pályázhatják meg, csak helyi közigazgatási szervek, tulajdonosi szövetkezetek, tanintézmények, kulturális vagy vallási intézmények. A minimális terület, amivel pályázni lehet, az egy hektár, a felső határ a csillagos ég.

Hogy idén mikortól meddig lehet leadni a dokumentációt, azt még pontosan nem lehet tudni, ám vélhetően ez a periódus augusztus és október között lesz. A kérvénynek tartalmaznia kell egy megvalósíthatósági tanulmányt, amelyhez többek között a talajminta ellenőrzését is csatolni kell. Amennyiben a pályázat sikeres, akkor ezen kiadásokat a Környezetvédelmi Alap Ügyvezetősége visszatéríti. Ezt követően viszont már minden más befektetést a Környezetvédelmi Alap fedez.



Az erdősítés lehetőségéről tájékoztatták az érdeklődőket


Egyéb információkat a Környezetvédelmi Ügynökség címén (Szatmárnémeti, Mircea cel Batran nr. 8.) és email címén (office@apmsm.anpm.ro) vagy az Erdészeti és Vadászati Területi Felügyelőség címén (Szatmárnémeti, Fabricii nr. 80) és email címén (dtrsvsm@)rdslink.ro) továbbá a Környezetvédelmi Alap Ügyvezetősége honlapján (www.afm.ro) találni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: