2010-09-14 13:37:29• hírek • Szatmar.ro

Szűkebb nadrágszíj a filharmóniának is

A kormány megszorításai nem kímélik a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniát sem.

A kulturális intézmény bár átkerült a megye adminisztrálásából a helyi önkormányzathoz, működésében ez mégsem okozott zavart, tudtuk meg Fátyol Rudolf igazgatótól. A megyei- és a helyi tanáccsal ugyanis egyaránt jó kapcsolatban állnak.

A kormány megszorítása azonban igen megnehezíti az intézmény működését. Eddig hozzávetőleg 50-60 ezer lejes keretből gazdálkodhattak, ezentúl azonban ez hozzávetőleg 12 ezer lejre csökken. Az igazi nagy problémát az épület fűtése és egyéb költségei fogják jelenteni, hiszen a tavalyi téli hónapokban például a gázszámla értéke nem egy esetben 16-17 ezer lejre is felugrott, mondta Fátyol.

A szponzorok az utóbbi időben szintén visszaléptek kissé a támogatástól, mivel a gazdasági válság miatt egyre kevesebb összeget tudnak a kultúra támogatására fordítani. Pozitívumként könyvelhető el viszont az a tény, hogy igen jó viszonyban állnak Franz Lamprecht karmesterrel, illetve a japán nagykövetséggel. Ez utóbbinak köszönhetően múlt héten is sikerült egy koncertet szervezniük Szatmárnémetiben, amelynek költségei nagy részét az említett követség állta.

Amint az igazgató elmondta, az intézmény országszerte ismert arról, hogy minimális személyzettel működik, alacsony költségvetésből, ennek ellenére igen elismertek itthon és külföldön.

Nemrég tértek haza egy európai turnéról, ahol óriási sikernek örvendtek. Párisban, Brüsszelben, illetve két németországi kastélyban rengetegen voltak kíváncsiak a szatmári művészekre. Düsseldorfban és Nord Chirchenben összesen 20 ezren hallgatták koncertjüket, de a hollandiai testvérvárosban, Zutphenben is remekül szerepeltek.

Úgy tűnik tehát, hogy a megszorítások eddig még nem tudtak a kultúra kárára lenni, hiszen a művészek egyelőre még kitartanak és folytatják a közönség szórakoztatását. Szeptember 23-a és október 14-e között például 33-ik alkalommal rendezik meg a Szatmári Zenei Napok Nemzetközi Fesztiválját Szatmárnémetiben.


Nagy sikereknek örvendenek a szinfonikusaink külföldön is
Nagy sikereknek örvendenek a szinfonikusaink külföldön is


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: