2010-11-22 14:48:36• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Szerdán kezdődik a SPOT

Mádiatámogató a Szatmár.ro
Mádiatámogató a Szatmár.ro

November 24. és 28-a között immár a negyedszerre tartják meg Nagykárolyban a SPOT - Színművészeti Egyetemek Fesztiválja elnevezésű rendezvénysorozatot. A dél-szatmári városba érkeznek leendő színművészek Marosvásárhelyről, Bukarestből, Jászvásárról, Craiováról és Kolozsvárról, illetve a szerbiai Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói is tartanak előadást.

A színművészeti hallgatók idei seregszemléjének főhelyszíne a Iuliu Maniu Iskolaközpont sportcsarnoka lesz. Az Apaserv udvarán lévő sportcsarnokon kívül tartanak még előadásokat a Vasile Lucaciu utca 9. szám alatt, a Bukarest vendéglőben, valamint a városháza elől induló kisbuszon is.

A korábbi SPOT-októl eltérően az idei fesztiválra belépőjegyet kell váltani. Ám ez egy napra mindössze 5 lejbe kerül, s a beugró megváltásával három előadás tekinthető meg. Bérletet is lehet vásárolni: a fesztivál összes előadását 15 lej ellenében lehet megtekinteni.

Paul Sarvadival, a SPOT főszervezőjével a fesztivál programjáról, a résztvevő csoportokról, a szervezés nehézségeiről beszélgettünk.

November 24-én, szerdán délután 5 órakor lesz a hivatalos megnyitó a sportcsarnokban, majd 6 órától a bukaresti Spiru Haret Egyetem hallgatói Jean Genet Cselédek című darabját adják elő román nyelven. 20 órától ugyanott a szerbiai Újvidéki Művészeti Akadémia Improvizációk elnevezésű magyar nyelvű előadása tekinthető meg. 21-től pedig a jászvásári George Enescu Művészeti Egyetem diákjai Lot Vekemans ...huga című darabját mutatják be.

Csütörtökön a nagykárolyi városháza előtti parkolóból kisbusz indul 16 és 19 órakor. A gépjárművön a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem magyar szakos diákjai és a temesvári Csíky Gergely Színházzal közös darabjukat, Gianina Carbunariu Mady-Baby című előadását mutatják be. 18 órától az újvidéki művészetisek Improvizációk című magyar nyelvű előadása, 19-től pedig a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Filmművészeti Tanszékének hallgatói Jo Davidsmeyer Irma Grese, a halál egyik angyala című darabját mutatják be román nyelven a Vasile Lucaciu utca 9. szám alatti ingatlanban.

20.30-tól ismét a sportcsarnokban Alexandr Galin Csillagok a reggeli égen című színművét adják elő román nyelven a Craiovai Egyetem Művészeti Tanszékének hallgatói. 22-től kötetlen beszélgetésre kerül sor Ştefan Caraman és Radu Macrinici részvételével. A SPOT utolsó előtti napján, pénteken 16 és 19 órakor indul a kisbusz a városháza elől a Mady-Baby című előadást mutatják be a rendhagyó helyszínen a marosvásárhelyi színművészetisek. 18-tól a BBTE Színház és Filmművészeti Tanszékének hallgatói Ulrich Carbunariu Az ifjú W. legújabb szenvedései című előadását, míg 19-től a marosvásárhelyi színművészetisek Ştefan Roman Femfi című szintén román nyelvű darabját mutatják be. A nap a kolozsvári diákok román nyelvű, 20-kor kezdődő előadásával zárul, amely a Tragedia dell Arte, avagy az ember komédiája címet viseli. Szombaton 20 órától a kolozsvári egyetemisták Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című darabját mutatják be román nyelven.


Különleges színházi élményekben nem lesz hiány az idei fesztiválon sem
Különleges színházi élményekben nem lesz hiány az idei fesztiválon sem


A fesztiválzáró bulira a Fashion And Caffé nevű szórakozóhelyen kerül sor este 10 órától.

A fesztivál főszervezője a Nagykárolyi Kulturális Központ, főtámogatók a Contitech Fluid Automotive Nagykároly, a Szatmár Megyei Tanács és a nagykárolyi önkormányzat. Médiatámogató többek között a Szatmár.ro.

Az idei fesztivál megszervezése számtalan nehézségbe ütközött. A helyszín kiválasztása, az anyagiak előteremtése nehezen ment. Amint a főszervező elmesélte, a pénztelenség miatt nem tudták Nagykárolyba hozni Cosmin Chivu New York-i rendezőt. Az Al Pacino alapította iskolában tanult rendezőnek mindösszesen az 1000 dollárnyi útiköltségét kellett volna a szervezőknek biztosítaniuk.

A helyszín sem a legjobb - vallotta be a főszervező. Amint mondta, olyan ez, mintha úszóolimpiát szerveznének a kerti kismedencébe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: