2022-02-25 08:02:04• hírek • Bede Emőke

Politikai adok-kapok az egykori Pannónia szálló kapcsán

Archív felvétel. Forrás: Szatmár.ro
Archív felvétel. Forrás: Szatmár.ro

Facebook-bejegyzések formájában igazi adok-kapok alakult ki csütörtökön Adrian Cozma nemzeti liberális képviselő és Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti RMDSZ-es polgármestere között. A csípős hangulatú diskurzus témája ez alkalommal a Dacia szálló, s elsősorban annak tulajdonjogi viszonya volt.

A PNL-s képviselő azt rótta fel egy nyilatkozatában a helyi önkormányzatnak és voltaképp a kulturális minisztériumnak is, hogy nem éltek az elővásárlás jogával, amikor annak idején eladásra kínálták az ikonikus épületet. Majd arra is emlékeztetett, hogy 2017-ben, amikor ismét eladósorba került a szálló, Szatmárnémeti polgármesteri hivatala ismét elszalasztotta e lehetősége. „Nekik [a helyi önkormányzatnak – a szerk.] ma lehetőségük van arra, hogy ez a hotel, ez a történelmi épület visszakerüljön Szatmárnémeti tulajdonába, épp ezért megbeszélést fogok folytatni a város polgármesterével annak érdekében, hogy kezdje meg a tárgyalásokat a Dacia szálló visszavásárlásával kapcsolatban. Mondom ezt azért, mert megannyi szatmárival beszéltem és a közösségi térben is számos diskurzust láttam ennek kapcsán, és úgy vélem, hogy a szatmáriak döntő többsége igennel válaszolna, ha megkérdeznénk, szeretnék-e, ha megvásárolnánk a hotelt. Ezért konkrét javaslattal élek” – nyilatkozta Adrian Cozma.


A nemzeti liberális képviselő szerint a pénz is meglenne rá, hiszen a polgármesteri hivatal 18 millió euró kölcsönt vett fel a harmadik híd társfinanszírozására, viszont végül erre a célra a fejlesztési minisztériumtól is kapott egy jelentős összeget, így a fel nem használt pénzt – Cozma szerint – jó volna a szálló visszavásárlására fordítani. Annál is inkább, mivel a díszes épületben akár a polgármesteri hivatal is működhetne – véli.


„Meggyőződésem, hogy a következő időszakban sem fog elkezdődni a hotel felújítása. A polgármesteri hivatal rájuk [a szállót birtokló Manevi Zrt. – a szerk.] is 500 százalékos többletadót kellene kivessen az épület elhanyagolása miatt. Az, hogy húztak az épület elé egy ponyvát, nem old meg semmit, ezért nem is lehet őket felmenteni az 500 százalék alól” – tette hozzá Cozma.


A képviselőnek nem kellett sokat várnia a polgármester válaszára. „Adrian Cozma képviselő emlékezete igencsak rövid. 2014 januárjában az egykori polgármester arra kérte az akkori, PNL-s kultúrminisztert, hogy éljen az elővásárlási jogával, viszont a javaslatot kategorikusan elutasították. Az, hogy ma a hotel nincs a román állam tulajdonában, a PNL hibája. 2018-ban az ingatlan tulajdonosai a Dacia Rt. részvényeit adták el, nem az épületet, ebből kifolyólag sem a polgármesteri hivatal, sem a román állam nem élhetett az elővásárlási joggal. Adrian Cozma elfelejti, hogy ki tette tönkre és adta el a Dacia szállót: a párttársai. 2017-ben Vasile Tantast egy év börtönbüntetésre ítélték emiatt. És egy utolsó pontosítás: a Dacia Kft., a hotel tulajdonosa 2021-ben 500 százalékkal megemelt adót fizetett” – írta bejegyzésében az elöljáró, hozzátéve, hogy az említett kft. megkapta a rég várt felújításra szóló építkezési engedélyt is.


Kereskényi szerint egyébként a szatmáriak azt szeretnék, ha az egykori Pannónia hotelként és étteremként kelne új életre, nem egy közintézmény székhelyeként. „Az etnikai uszítás és ellenségeskedés helyett azt várjuk a képviselő úrtól, hogy tartsa be az ígéretét az üzemanyag, az áram, a gáz és a kötelező gépjárműbiztosítás árának csökkentésére vonatkozóan” – zárta a polgármester.


A városvezető csípős válasza nem maradt replika nélkül. Adrian Cozma szerint e történetnek nem a PNL, és nem is az RMDSZ a főszereplői, hanem maga Kereskényi, a képviselő szerint ugyanis épp ő az, aki nem tartotta magát a vállaltakhoz.  „[…] Igen, azt akarom, hogy Erdély eme zászlóshajó-épülete minden szatmári közterületévé váljon. Persze fényesebben is tündökölhetne, ha a szatmárnémeti városháza kapna benne helyet, de azt sem bánnám, ha egy tisztességes kulturális központot csinálnánk belőle. Ha rajtam múltak volna a dolgok, biztos lehet benne, hogy ma a Dacia a miénk lett volna, az összes szatmárié” – zárta rövidre a polgármesterhez intézett bejegyzését a képviselő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: