2007-11-29 20:55:41• hírek • Szatmar.ro

Pénzt kapott az egészségügy

egeszsegbiztositas_kisDr. Liviu Dragos szerint a nemrégiben kapott összegek fedezik az egészségügy költségeit.

Csütörtök délben tartottak sajtótájékoztatót a Szatmár Megyei Egészségbiztosító Pénztárban, ahol ismertették az államtól érkezett pénzösszegek helyét, szó volt az úgynevezett E nyomtatványok bevezetéséről, valamint a lakossági egészségügyi felmérés eredményeit is közzé tették.

A harmadik költségvetési kielégítés nem régen érkezett meg, amely pontosan 30 milliárd régi lejt foglal magába. Ebből az összegből 3,7 milliárd lej a poliklinikán dolgozó orvosok számára, 13,5 milliárd a családi orvosoknak érkezett. További 11,4 milliárd lejt fordítanak a laboratóriumokra, és 50 milliót az európai uniós kezelések utáni számlák kifizetésére.

A Szatmár Megyei Egészségbiztosító Pénztár elnöke, Dr. Liviu Dragos elmondta, véleményük szerint ez az összeg elegendő a Szatmár megyei egészségügyi rendszer jó színvonalon való üzemeltetésére, ugyanis nagyjából fedezi a költségeket.

A sajtótájékoztatón továbbá ismertették az úgynevezett E nyomtatványokat, amelyek hazánkba is megérkeztek az unióhoz való csatlakozás után. A nyomtatványok egyik legfontosabb pontja kimondja, hogy ha egy súlyos betegségben szenvedőt nem lehet időben technikai vagy egyéb okok miatt Romániában műteni, nem szabad megvárni, míg lehetőség lesz a beavatkozásra, hanem külföldre kell szállítani. Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Temesváron és Bukarestben bírálják el ezeket az eseteket. Ilyen kázus kialakulása esetén az Egészségbiztosító Pénztárban teljes körű felvilágosítást nyújtanak, és a formalitások elintézésében is segítenek.

A lakossági egészségügyi felmérésen eddig 50 ezren vettek részt, akiken átfogóbb vizsgálatok végeztek. Az eddigi eredmények szerint 50 ezer lakosból 16 ezren hajlamosak cukorbetegségre, illetve 10 ezer személynél állapították meg a szív-, és érrendszeri betegségek rizikófaktorát. 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: