2014-01-03 22:58:37• hírek • Szatmar.ro

Pénz híján Gyenes idén is csak itthonról nézheti a Dakart

A Dakaron három magyar egység áll rajthoz: a Sandlander Team színeiben az autós Sebestyén Sándor, Bognár József és a cselgáncsozó Ungvári Miklós alkotta trió, valamint a quados Somfai Mátyás indul; a motoros Dési János pedig egy német csapat versenyzőjeként lesz ott a rajtnál Rosarióban.

Szombaton az argentínai Rosarióban ünnepélyes megnyitóval indul a 2014-es Dakar-rali - amelynek ugye már évek óta semmi köze nincs Szenegál fővárosához. És egyáltalán Afrikához. Ám sajnos Gyenes Emánuelhez sem...

A 30 éves szatmári motoros anyagi okok miatt idén sem indulhatott el a legismertebb és legnehezebb tereprali-versenyen. Hiába az Autonet és több egyéb szponzor támogatása, a brassói Vectra Racing Team nem tudta előteremteni a részvételhez szükséges 50.000 dollárt. Hiába tehát a 2012-ben elért 17., az egy évvel korábbi 18. vagy a 2007-es debütáláskor még Afrikában elért 46. hely - a kiváló szatmári sportoló nem lehet ott a menők között.

„Sajnos idén sem lehetek ott a rajtnál. Nem jó érzés itthonról figyelemmel követni az eseményeket. Korábban arra is gondoltam, hogy indulni lehetne az Africa Race nevű viadalon is, amely az egykori afrikai Dakar-rali országain halad át, és a cél is a szenegáli fővárosban lesz. A költségek azonban itt sem sokkal kevesebbek, a nevezési díj 12 ezer euró, és az összköltségek is csak mintegy 10 ezer euróval lettek volna kevesebbek," magyarázta Mani. „ Meg az az igazság, hogy a terepmotorozás csúcsa a Dakar-rali, és hiába lett volna esély Afrikában akár egy szakaszgyőzelemre is, a Dakarnak van a legnagyobb presztízse", tette hozzá.

Így hát Argentínában több mint 450 jármű áll majd rajthoz - de Gyenes nem. Az autósoknak és a kamionosoknak 9374, a motorosoknak és a quadosoknak 8750 kilométer kell majd megtenniük. Nem csak a táv, de a 40%-ban az útvonal is különbözik - így a motorosok és a quadosok a verseny történelmében először érintik Bolíviát is.

A 196 motoros közül a szakemberek szerint egyértelműen a Yamahával versenyző Cyril Despres vagy a KTM-es Marc Coma között dőlhet el az elsőbbség. „A KTM profibb, nagyobb csapat, ezért én Comát tartom a favoritnak. Despres mellett nem szabad elfeledkezni még a 3-as rajtszámmal induló spanyol Joan Barredáról sem, aki Hondával áll rajthoz. Bár meglepetések lehetnek, de ha nem történnek váratlan dolgok, akkor ezen három motoros közül kerülhet ki a végső győztes", véli Gyenes.

Az autósok között a legnagyobb kérdés, hogy a Minivel versenyző Stephane Peterhansel megszerzi-e elképesztő 12. Dakar-győzelmét. A francia legfontosabb kihívója csapattársa, a katari Nasszer al-Attijah, de eséllyel indul a dél-afrikai Giniel de Villiers (Toyota), a spanyol Carlos Sainz (Buggy), az olasz Nani Roma (Mini) és az amerikai Robby Gordon (Hummer) is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: