2021-05-18 14:06:57• hírek • Bede Emőke

Óriási károkat okozott a mezőgazdaság számára a kedvezőtlen időjárás

Közös memorandumot nyújtott be a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatalnak harmincnyolc mezőgazdasággal foglalkozó cég és több, ugyancsak e téren munkálkodó magányszemély. A dokumentumban elsősorban azokat a problémákat ismertették, melyeket az elmúlt időszakban tapasztalt árvizek okoztak.

Ezt az idei, meteorológiai szempontból koránt sem kedvező, csapadékban a szükségesnél jóval bőségesebb mezőgazdasági évet a növénytermesztés minden szegmense megszenvedte, hisz Szatmár megye nagy része alföldön terül el. Ősszel a földekről 35-40 százalékkal kevesebb terményt lehetett betakarítani, az ilyenkor esedékes szántást nem lehetett időben elvégezni, így a kukorica, napraforgó és egyéb tavaszi növénykultúrák vetése pedig csak igencsak nehéz körülmények között zajlott, ha zajlott egyáltalán.


Mindezek fényében a szatmári mezőgazdászok azt szeretnék az általuk beterjesztett memorandum által elérni, hogy tolják ki az egységes terüle­talapú támogatások penalizáció nélküli igénylésének határidejét, mivel május 17-ig esélytelen végezni a megművelni kívánt területek bevetésével.


Altfatter Tamás prefektus úgy véli, hogy a határidő két héttel való kitolása nem csak a mezőgazdasági profilú cégeknek, hanem a megye minden mezőgazdászának, legyen szó magán- vagy jogi személyről, nagy hasznára volna, hiszen az esőzések miatt nagyon sokan nem tudtak még hozzáfogni a tavaszi munkálatokhoz, így a kormánybiztos továbbította a mezőgazdászok javaslatát a szaktárcának.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: