2011-11-29 13:39:52• hírek • mediafax

November 30: munkaszüneti nap lehet

A Mediafax hírügynökség információi szerint a szenátus hallgatólagosan elfogadta, hogy november 30.-át, Szent András napját munkaszüneti nappá nyilvánítsák.

A tervezet kezdeményezői indoklásukban rámutatnak, hogy november 30-ának hivatalos ünneppé nyilvánítása természetes dolog, hiszen ezáltal arról az apostolról emlékeznének meg „aki a románok nemzeti lényét megnemesítette" azzal, hogy Dobrudzsában létrehozta az első keresztény közösségeket, és akit a Román Ortodox Egyház a románok szellemi patrónusának tekint.

A módosítást kezdeményező honatyák megjegyzik, hogy Romániában jelen pillanatban tizenegy, törvény által biztosított munkaszüneti nap van: január 1-2., december 25-26., május 1., Nagyboldogasszony napja, húsvét első és második napja, december 1. és pünkösd első és második napja. Hangsúlyozták továbbá, hogy Románia egyike azon országoknak, ahol a legkevesebb a hivatalos munkaszüneti nap.

A munkaügyi bizottság, melynek hatáskörébe e törvénytervezet tartozik, a kezdeményezést elutasító jelentést készített, a testület tagjainak többsége úgy értékelve, azzal, hogy csökkentik a munkanapok számát egy naptári éven belül, az állami költségvetést terhelik meg. A tervezet hallgatólagos elfogadásának határideje november 23-án, szerdán járt le. E törvénykezdeményezésben a képviselőház a döntő kamara.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: