2021-12-10 11:10:18• hírek • Szatmár.ro

Még magasabbra emeli oktatási színvonalát nyertes pályázatai révén a Kölcsey Ferenc Főgimnázium

Újabb fontos pályázatokat nyert az elmúlt hetekben és hónapokban a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, melyekről Pataki Enikő iskolaigazgató számolt be szerkesztőségünknek.  

Az elmúlt időszakban megnyert pályázatok mindegyike hozzá fog járulni ahhoz, hogy a tanintézmény még vonzóbbá váljon a diákok számára, hiszen a legújabb fejlesztések valódi pluszt jelentenek majd az oktatás színvonalában.

Egyik ilyen pályázat a Bethlen Gábor Alap, a Magyar nyelvű egészségügyi posztliceális oktatás jobbításáért nevet viselő program keretében jött létre, mely révén 700 000 forint értékben nyert támogatást az iskola.

A rendelkezésre álló összegből sikerült berendezni egy korszerű gyakorlótermet az általános egészségügyi asszisztens képzésen tanuló posztliceális osztályok számára, ahol az eddigiekhez képest jobb körülmények között tudnak felkészülni a különböző gyakorlatokra. A gyakorlóterem berendezése során vásároltak különböző egészségügyi, képes ismeretterjesztő anyagokat, két olyan kart, amelyen többféle injekciótípus beadása is gyakorolható, valamint egy igen komplex, ember nagyságú próbababát, amelyen számos, a képzés során elsajátított életmentő technikát tudnak majd gyakorolni.



A jelenleg három évfolyamon tanuló közel 70 hallgató számára eddig egyetlen hasonló baba áll rendelkezésre, viszont a pályázat révén egy új, még komplexebb báb segíti a tanulást.

Zajlanak az Erasmus projektek

A korábban megnyert Stage nevet viselő színjátszó pályázatot követően egy újabb Erasmus pályázatot nyert nemrég az iskola, melynek címe Edugraal. A projekt francia, belga és spanyol partnerekkel közösen valósul majd meg az elkövetkező 30 hónapban, az előkészítő találkozóra pedig januárban Párizsban kerül majd sor.

A pályázat arra keresi majd a választ, hogy a házi feladatot hogyan lehet úgy megoldani, hogy az egy játékos kihívás legyen a diákok számára, nem pedig egy nyűg. A cél a feladatok játékosítása lenne, megtalálni ehhez egy olyan módszert, amely segíti a tanárokat abban, hogy hogyan lehetne a gyerekek számára úgy megoldani ezt, hogy előre vigye őket, de közbe játszva tanuljanak és számukra ne teherként jelenjen meg, a házi feladatok megoldása.

„Ha a gyerek játszik, és játszva tanul az sokkal jobban be is épül, meg is marad. Erre próbálunk egy közös módszertant létrehozni egy nemzetközi csapattal 30 hónapon át” – magyarázta az igazgatónő, aki hozzátette, a Kölcseyből 9 tanár vesz majd részt aktívan ebben a projektben, illetve további 10 tanár teszteli majd a programot. A célkorosztály a 3-4 és 5-6. osztályok lesznek.

Nagyszabású robotika pályázatot nyertek

A harmadik nyertes pályázat melyről Pataki Enikő beszámolt szerkesztőségünknek, az a Magyar Nemzeti Tehetséggondozó programon keresztül elnyert 3,6 millió forint értékű robotika pályázat, kis és középiskolások számára.

Az élmény és felfedezés központú, A steam generáció a robotika világában címet viselő projekt két korcsoportot céloz meg elsősorban, a negyedikeseket és egy középiskolás korosztályt, akik bár külön szakköröket fognak majd látogatni, időszakosan közös csoportfoglalkozásokon is részt vesznek majd.

„Ahhoz, hogy ez a folyamat megvalósuljon, a tanárok is részt vesznek egy képzésben, ezért januárban a magyarországi Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft. munkatársai fognak eljönni az iskolába és a robotok használatáról tartanak majd egy képzést. Illetve a pályázat összegéből vásárolni is fogunk számos eszközt, hiszen ezen robotika csomagok nélkül nem valósulhatna meg a robotika szakkör. Ez körülbelül egy 60 órás tanórán kívüli tevékenységet jelent majd, s nagyon reméljük hosszú távon nagy sikert arat majd” – summázta az igazgatónő.

Hozzátette: „Egy olyan területen tudunk elkezdeni dolgozni, ahol eszköz nélkül nem lehet. Az pedig, hogy ezeket az eszközöket pályázati úton meg tudjuk szerezni, nagy örömre ad okot számunkra. Ez egy nagyszerű kezdeményezés már csak azért is, mert I. és II. osztályban már egy ideje zajlik a Lego-robot program, viszont ennek a felsőbb osztályokban már nem volt folytatása. Ezzel most erre is lehetőség kínálkozik”.

A pedagógusok közül minden tanítónőt kiképez az iskola, illetve az informatika tanárokat, Bálint Zsuzsát, Demeter Csabát, Tódor Erikát, valamint Forgács István, aki a matematika részéről fog belépni ebbe a programba. 







Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: