2021-03-12 13:09:44• hírek • Bede Emőke

Már készülnek az egykori Pannónia Szálló műszaki tervei

Augusztusra elkészülhetnek az egykori Pannónia felújításához szükséges műszaki tervek, s amint ezek megvannak, Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala kiadhatja az építkezési engedélyt is – közölte Kereskényi Gábor pénteken egy, a City Rádiónak adott interjújában.

A városvezető először a Szatmárnémeti új központját érintő felújítási munkálatokról, valamint az azt elgáncsolni szándékozók eredménytelen próbálkozásairól tájékoztatott. A városvezető elmondta, a szóban forgó projektet már 2017-ben elindították, az elkészült megvalósíthatósági tanulmányt és a beavatkozási munkálatokat jóváhagyó dokumentációt pedig 2018 júniusában hagyta jóvá a Helyi Tanács. A finanszírozási szerződés aláírása, valamint a műszaki tervek és engedélyek kézhez vétele után kiadták az építkezési parancsot, 2020 októberében pedig elrajtolt a munka. Februárban azonban megjelent egy igencsak hangos csoport, melynek tagjai amellett kardoskodtak, hogy a munkálatokat le kell állítani, hiszen az Október 25. tér az épített örökség részét képezi, s mint ilyen, jelentős értéket képvisel.


„Szomorúnak tartom, hogy egyesek, akik azt szeretnék, hogy Szatmárnémeti visszaessen a 2016 előtti stagnálásba, most mindent megtesznek azért, hogy keresztbe tegyenek nekünk” - mondta el Kereskényi, majd hozzátette, a tiltakozás mögött bizony kőkemény gazdasági érdekek is állnak. A megkezdett munka az elébe gördített akadályok ellenére megy tovább: a fehér háztól egészen az Október. 25. térig megújul a burkolat, új világítótesteket és padokat helyeznek ki, a zöldterületeket megnagyobbítják, a régi szökőkút helyére pedig egy modern, a talajjal egy szintben levő szökőkút fog kerülni, mely fény- és hangjátékkal is rendelkezik majd. Mindezeken túl innen fog indulni majd a külön projektet képező gyalogos- és biciklis híd is, mely a Szamos két partja között teremt kapcsolatot. E két, uniós támogatással megvalósuló beruházás összértéke 34 millió lej.


Mindazok, akik szeretnék elgáncsolni a város szívének modernizációját, a régi központba tervezett munkálatokat sem hagyták szó nélkül. „Régi vágyam volt, hogy kidolgozzunk egy tervet a régi központ felújítására, és most ez elérhető közelségbe került, hiszen megvan az anyagi forrás erre, és ha nincs is annyira előrehaladott állapotban, mint az új központ korszerűsítése, de gőzerővel zajlik a tervezés. Kora őszre meg kell legyenek a műszaki tervek, ami után elkezdődhet a konkrét kivitelezés is. Fontosnak tartom azt, hogy a központi park egy 21. századi képet mutasson, ugyanakkor megőrizze jelenlegi, a zöldövezet által nagyban meghatározott jellegét, sőt, közel háromezer négyzetméterrel bővítjük is a zöldterületek nagyságát” – ismertette a polgármester. Hozzátette, azok a „sötét erők”, akik az új központban folyó munkálatoknak próbálnak meg keresztbe tenni, a régi központtal kapcsolatban is elkezdtek különféle álhíreket terjeszteni. Kereskényi ezeket megcáfolva elmondta, a Lucaciu-szobor a helyén marad, csakúgy mint a Domokos Lehel szobrászművész által megformált, műemlékként tovább élő szökőkút.


A legnagyobb újítás azonban kétségtelenül az lesz, hogy a régi és új városközpontot szinte teljes egészében a gyalogosok és kerékpárosok rendelkezésére fogják bocsájtani, a Várdomb és Eötvös utca közötti részt leszámítva pedig a gépjármű-forgalom ki lesz tiltva a területről, ahova ezentúl csak a tömegközlekedés hibrid autóbuszai és a turistabuszok hajthatnak majd be.


„Nagyon fontosnak tartom, hogy az önkormányzat által kezdeményezett munkálatokkal párhuzamosan a Pannónia Szálló is megújuljon. Felvettem a kapcsolatot a tulajdonossal, aki arról tájékoztatott, hogy gőzerővel zajlik a műszaki tervek készítése, és ígéretet tett arra, hogy augusztusra olyan állapotba kerülnek a dokumentumok, hogy ki tudjuk bocsájtani az építkezési engedélyt. Nagyon szeretném, hogy a két munkálat párhuzamosan folyjék, és 2022-ben egy olyan belvárost vehessenek birtokba a szatmáriak, melyeknek az ékköve lesz a szálló” – zárta a polgármester,

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: