2008-03-19 17:27:19• hírek • István Löchli

Magyar- román határmenti projekt

 Ezúttal csak olyan pályázatokat lehet leadni, amely a két ország közös fejlesztéseiről szól.

A hétfői napon Temesváron zajlott a magyar – román határon átnyúló együttműködési program nyitó konferenciája.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal részéről Várna Levente, valamint a Vállalkozók Fóruma részéről Pécsi Ferenc vett részt a konferencián. A program nagymértékben különbözik az eddigi magyar-román projektektől, ugyanis ebben az esetben a két fél együtt kell pályázzon, mely mind a két régió fejlődését szolgálja.

A konferencián részt vett Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az Irányító Hatóság vezetője, Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter, Bajnai Gordon magyarországi önkormányzati és területfejlesztési miniszter, valamint Colin Wolfe a Regionális Politikai Igazgatóság igazgatója.

Mivel gyakorlatilag megszűntek a határok, sok lehetőség tárulkozik a határ menti települések számára, de ezzel ellentétben nagy problémát okozott, hogy a két ország egymás mellet élő települései nem igazán tudták kihasználni a csatlakozás adta lehetőségeket. Az új program és pályázati rendszer által közösen lehet megpályázni az európai unió fejlesztési alapjából úthálózat kiépítésére, vagy már meglévő modernizálásarára, a határon átívelő információs hálózat létrehozására, valamint támogatására, környezetvédelmi programok támogatására, vízgazdálkodás és hulladékgazdálkodás terén, kereskedelmi infrastruktúra kiépítésére, valamint közös ember és ember közti személyes, kulturális kapcsolatok elősegítésére irányuló támogatásokat. A programban infrastruktúrára és közlekedésre 134 millió eurót, gazdasági és szociális kohézióra 113 millió eurót, technikai segítségnyújtásra 29 millió eurót szánnak. Az EU által nyújtott támogatás összértéke egy pályázat esetén 85 százalék, a megmaradt összeget a pályázóknak önerőből kell finanszírozniuk.

Amint azt Várna Levente, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal munkatársa a Szatmár.ro-nak elmondta, ez a program a határok teljes megszüntetését célozza meg, arra ösztönözve az egymás mellett élő népeket, hogy közösen, együtt érjék el céljaikat, hogy felzárkózhassanak a fejlett európai országokhoz. Bővebb információk a programról valamint a pályázati feltételekről, a www.nfu.hu, valamint a www.mdlpl.ro honlapokon kaphatók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: