2013-12-07 15:28:32• hírek • Kocsis Zoltán

Közel 10.000 fát kell metszeni Szatmárnémetiben

Talán kevesen gondolnánk, de Szatmárnémeti közterületein közel tízezer fa áll. A polgármesteri hivatal megfelelő irodájának évente gondoskodnia kell ezek ápolásáról, lombjaik karbantartásáról. Laikusok számára sokszor szakszerűtlen barbárságnak tűnik az ágak lekopasztása, ám bizonyos körülmények között ez szükséges.

Szénási Angélától, a polgármesteri hivatal kertészmérnökétől megtudtuk, általában két évente nyírnak vissza egy-egy fát. Ám vannak kivételek is. „Először is azokat a fákat, vagy a fák ágait vágjuk le, melyek zavarják az áramvezetékeket, vagy más huzalokat. Ezt a munkát folyamatosan, egész évben végezzük. Ezen kívül gyakran értesítenek minket a különböző negyedek lakói, hogy egy fa akkorára nőt, hogy eltakarja az ablakokat, vagy magánházak esetében a gyökerei benőtték a ház talapzatát. Ezt a munkát is egész évben folytatjuk, és ezek az esetek élveznek elsőbbséget nálunk", magyarázta a szakember.

Olvasóink sokszor fejezték ki aggályaikat, amikor tavasszal több fának teljesen levágták az ágait. Szeptemberben, megragadva az alkalmat, hogy a Kossuth-kert fáit vizsgálta, megkérdeztük erről Ócsvári Gábor magyarországi erdészmérnököt is. „A legfontosabb, hogy ezt időben el kell kezdeni, amikor még fiatal a fa. Vastag ágat nem szabad levágni, mert az nem gyógyul be és onnan megindul a korhadás. A vékony ágak viszont simán begyógyulnak, így a kopasz fejre nyírásnak nevezett eljárás nem árt a fának", jelentette ki.

A cégnek, amely eddig végezte a fák metszését, lejárt a szerződése, úgyhogy a polgármesteri hivatal éppen új közbeszerzési licitet írt ki, melyre január közepéig lehet jelentkezni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: