2008-06-16 14:24:40• hírek • Józsa János

Korszerű szakképesítési központ létrehozását tervezik

Komoly lépéseket tesznek a munkaerőpiac követelményeinek megfelelő szakmák tanításáért.

Az Európai Unióban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy már az iskolákban olyan képzést kapjanak a diákok, ami a munkaerőpiac követelményeinek megfelel. Románia szakiskoláinak is igazodniuk kell ehhez az elváráshoz, Szatmárnémeti pedig az élen jár a korszerű technikákra való átállást illetően.

 

Kónya László, Szatmár Megyei főtanfelügyelő helyettes a napokban a városunkban épülő ipari park vállalkozóival, beruházóival találkozott és a munkaerőpiaci keresletről és kínálatról folytattak megbeszéléseket.

A következő évtől a szakiskolák olyan tantárgyakat is tanítanak majd, amelyek által olyan szakembereket képeznek, amelyekenek a szaktudása megfelel a munkaadók elvárásainak. Így olyan szakembereket fognak képezni, akikre ténylegesen szükség lesz, akik a hamarosan felépülő ipari park üzemeiben dolgozhatnak. Ez persze sok befektetést igényel, erről még a vállalkozókkal tárgyalnak, de a munkaadóknak is megtérül, ha nem ők kell hónapokon keresztül oktassák a dolgozóikat.

 

 

E mellett tervben van egy szakképesítési központ létrehozása is Szatmárnémetiben. Nyíregyházán már működik egy ilyen komplexum, ott a szakiskolák közösen indították és a legkorszerűbb felszereléseken tanulhatják a vasfeldolgozás módszereit a diákok. A hegesztés például védőfal mögött, számítógéppel irányított karok által történik. Ehhez azonban számítógépes, technikai, szakmai és egyéb ismerteket kell a tanulóknak elsajátítaniuk, ami szintén megoldásra vár.
 
Egy ilyen központ felszerelése sem olcsó, azonban még mindig jobban megérné, mint a jelenlegi rendszer működtetése, ami szerint a szakiskolák mindegyikében működik egy-egy, a különböző szakmák tanításának megfelelő műhely.
 
A szatmári központ létrehozására jelenleg a pályázat előkészítés alatt van, csütörtökön a szaklíceumok igazgatói Nyíregyházára utaznak, az ottani centrum felszereléseit és működését megtekintendő és ha minden jól megy, egy éven belül már Szatmárnémetiben is működhet, az uniós elvárásoknak megfelelő központ.

J.J.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: