2006-06-06 22:49:01• hírek • Szatmar.ro

Kormányátalakítás felelősségeválalással

A kormányátalakítás csakis közös felelősségvállalással történhet.
Míg a törvénytervezetek kapcsán a koalícióban konkrét megoldások fogalmazódtak meg, a kormányátalakítás kapcsán továbbra is az elvek szintjén tárgyalunk – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke keddi, bukaresti sajtóértekezletén. Az elnök elmondta, az átalakítás alapvetően a központi közigazgatási intézmények átszervezését célozza, ezt a műveletet is azonban csak néhány meghatározott elv betartásával lehet eredményesen végrehajtani. Ilyen a hatékonyság, valamint a decentralizáció elve. Ez utóbbi kapcsán kifejtette: megoldást az hozna, ha azokat az intézményeket, melyek nem rendelkeznek felügyeleti joggal, a megyei tanácsok hatáskörébe rendelnék. Az átalakítást ugyanakkor oly módon kell végrehajtani, hogy az uniós csatlakozási folyamat ne károsuljon.

Az átláthatóság elve kapcsán Markó Béla elmondta, a különböző ügynökségek felépítését kell leegyszerűsíteni, felszámolni, illetve összeolvasztani, mindezen átalakításokat pedig a politikai képviselet figyelembe vételével kell végrehajtsák, azaz a koalícióban részt vevő pártok felelősségvállalásával. A kormányfő – helyettes ezt úgy látja megoldhatónak, ha a kormányfő, illetve a három államminiszter közösen vállal felelősséget a Kormány tevékenységéért.

A Kormány átalakítását illetően az RMDSZ elnöke kijelentette, a minisztériumok átszervezése nem elegendő, mélyreható átalakításra van szükség. Markó Béla néhány minisztérium átszervezését látja hasznosnak, álláspontja szerint az Európai Integrációért Felelős Minisztérium Regionális Fejlesztési Minisztériummá kellene alakuljon, az Európai Ügyekért Felelős Minisztériumnak pedig a Külügyminisztérium hatáskörébe kell kerülnie. Kijelentette: szeretné, ha a tárca nélküli miniszteri tisztségek helyett a Szövetség teljes értékű miniszteri tisztségeket kapna. Az államtitkárok számának csökkentése kapcsán a szövetségi elnök elmondta, a hétfői koalíciós tárgyaláson egyezség született, hogy ezek számát körülbelül egyharmad részben csökkenteni fogják.

A koalícióban részt vevő pártok hétfői üléséről szólva úgy vélte, csak akkor születnek életképes javaslatok, ha minden párt hajlandóságot mutat a közös megoldások keresésére. Példaként a büntető perrendtartási törvénykönyv módosítása kapcsán kötött egyezséget említette, mely az egyéni jogok és a jogállamiság elveinek tiszteletben tartásával jött létre oly módon, hogy hatékony eszköz maradt a korrupcióval szembeni harcban. Továbbá elmondta, nem tartja helyesnek a felelősség vállalást, hiszen elegendő az idő a törvényhozó folyamat véghezvitelére.

Hétfőn, a koalíció ülésén arról is döntöttek, hogy felgyorsítják a parlamenti pártok finanszírozására vonatkozó törvénytervezet elfogadását a Parlamentben. Az ülésen továbbá tárgyaltak az erkölcsi feddhetetlenség ügynökségének létrehozásáról is, ennek kapcsán azonban nem született döntés.

A Konzervatív Párt azon döntését értékelve, melynek értelmében a párt elnökét javasolják a megürült államminiszteri székbe, a Szövetség elnöke kifejtette, úgy tűnik, a konzervatívok is ugyanúgy tekintenek erre a tisztségre, mint az RMDSZ.

Markó Béla végezetül bejelentette, szerdán Brüsszelben részt vesz az Európai Liberális - Demokrata Szövetség „Hogyan befolyásolja a romák helyzetét az uniós tagság” című konferenciáján, ahol uniós vezetőkkel, Borbély László megbízott miniszter pedig az Európai Néppárt képviselőivel folytat majd tárgyalásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: