2012-06-23 23:37:13• hírek • Kocsis Zoltán

Könnyed spanyol győzelem, jöhet a másik szomszéd

Xabi Alonso (pirosban) lett a meccs embere
Xabi Alonso (pirosban) lett a meccs embere

Franciaország még csak meg sem tudta nehezíteni a címvédő Spanyolország dolgát a labdarúgó Európa-bajnokság harmadik negyeddöntőjében. Xabi Alonso duplája döntött, ezzel pedig a spanyolok történelmük során először verték meg északi szomszédaikat tétmérkőzésen.

Nem csak emiatt nevezhető történelminek a mérkőzés: ez volt talán az EB-ék történelmének első olyan negyeddöntője, ahol egy csapat csatár nélkül állt fel. Vicente del Bosque úgy döntött, a középpálya megszilárdítása érdekében sem Fernando Torres, sem Fernando Llorente nem kap helyet a kezdő tizenegyben, inkább Francesc Fabregas próbál meg csatárt játszani. A másik oldalon Laurent Blanc sem tűzdelte tele csapatát támadókkal: Karim Benzamát Franck Riberynek és Laurent Maloudának kellett volna labdákkal elhalmoznia.

A találkozó első húsz perce két jól megszervezett, képzett csapat óvatos játékát hozta. Látszott, mindkét fél jobban tiszteli a másikat, minthogy csak úgy nekimenne. Az első helyzetre a 19. percig kellett várni, ám egyből gólt is lett belőle. Andrés Iniesta passzával Jordi Alba iramodott meg a bal szélen, lefutotta Mathieu Debuchyt, átívelt a hosszú oldalra, ahol Xabi Alonso teljesen egyedül, senkitől sem zavartatva fejelhetett a kapuba.

A bekapott gól még inkább demoralizálta a franciákat, akik az idő nagy részében csak nyomozták a labdát, mint Eugène-François Vidocq. A félidő egyetlen említésre méltó jelenete Yohan Cabaye szabadrúgása volt, amikor Iker Casillas a jobb felső sarok elől szögletre tornászta a labdát. A második félidőben tovább folytatódott a macska-egér játék és bizony a fehér francia egerek ritkán jutottak labdához.

Xabi Alonso egyedül fejelhetett az első gólja előtt fotó: uefa.de

A találkozó a 60. percben élénkült meg és a következő tíz percben úgy tűnt, végre méltóvá válik egy Európa-bajnoki negyeddöntőhöz. Előbb Ribery baloldali beadását fejelte Debuchy kevéssel a spanyol kapu fölé, majd két perccel később Xavi zseniális passzal ugratta ki Fabregast, de Hugo Lloris remek ütemben jött ki kapujából és elütötte a labdát. A 70. percben ismét a végig nagy odaadással és energikusan futballozó Ribery tört be a spanyol tizenhatos területére, de középre lőtt labdáját Casillas védeni tudta.

Ezzel aztán ismét leült a meccs. A franciákon az sem segített, hogy időközben beállt Samir Nasri, Jeremy Menez és Olivier Giroud - egyszerűen nem tudtak még helyzetig se jutni. A spanyolok rendületlenül passzolgattak, ezzel teljesen elfojtva a játékot és egy fél kalóriával sem adtak ki többet magukból, mint amennyire szükség volt. A szintén csereként beállt Pedro ezzel együtt kiharcolt még egy tizenegyest a 89. percben (Anthony Reveillere sodorta el), Xabi Alonso pedig magabiztosan belőtte önmaga és csapata második gólját is.

Az északi szomszédok után jöhetnek a nyugatiak: Spanyolország az elődöntőben Portugáliával csap majd össze szerdán.

Negyeddöntő:
Spanyolország - Franciaország 2-0
gólok
: Xabi Alonso (19., 89., 11-es)
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba - Xavi, Busquets, Xabi Alonso - Silva (Pedro, 65.), Fabregás (Torres, 67.), Iniesta (Cazorla, 84.)
Franciaország: Lloris - Réveillere, Rami, Koscielny, Clichy - Debuchy (Menez, 64.), Cabaye, M'vila (Giroud, 79.), Malouda (Nasri, 65.), Ribéry - Benzema

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: