2020-11-11 08:19:40• hírek • Bede Emőke

Keményen odavágott a DIICOT a Szamos-piacon cigarettával üzletelő bűnbandának - Helyszíni képek

Szerda hajnalban a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) szatmári irodájának ügyészei és a rendőr-felügyelőség szervezett bűnözés elleni osztályának rendőrei nem kevesebb mint 42 házkutatást tartottak Szatmár és Bihar megye területén. A szinte példa nélküli akcióval a nyomozó hatóság egy csempészetre és uzsorára szakosodott bűnszervezetnek vitt be egy hatalmas ütést.

A DIICOT közleménye szerint az akció célkeresztjében álló bűnszervezet 2019 szeptemberében jött létre Szatmár megye területén, vezetője pedig az a személy, aki a Szamos-piacon és annak környékén folyó illegális cigarettaügyletek fő „beszállítója" volt. A dohányáru egy részét saját lakhelyén, illetve édesanyja és fia otthonában tárolta, de olyan, a piachoz közel található lakásokba is jutott a cigarettából, amelyeknek kiszolgáltatott helyzetben levő tulajdonosait a banda tagjai fenyegetésekkel és verésekkel félemlítettek meg.


A bandavezér a cigarettát olyan ukrán állampolgároktól szerezte be közvetve, akik Komorzán község közelében, a zöldhatáron át csempészték Romániába az árut, melyet aztán a banda tagjai főként a szatmári Szamos-piacon értékesítettek. Az üzlet rövid idő alatt elképesztő nyereséget hozott: a szóban forgó személyek tetemes vagyonra tettek szert, luxusautókkal jártak, otthonaikban pedig komoly mennyiségű készpénzt és ékszereket halmoztak fel.


A bűnszervezet feje emellett azzal is kiegészítette amúgy sem csekély jövedelmét, hogy anyagilag kiszolgáltatott helyzetben levő személyeknek nyújtott kölcsönt, melyre 120 százalékos kamatot számolt fel. Az adósokról természetesen listát is vezettek, melyet a bandavezér édesanyja őrzött. Annak biztosítékaként, hogy a kölcsönt valóban visszafizetik az igénylők, a bankártyáikat, melyre fizetésüket kapták, a hozzájuk tartozó PIN-kóddal együtt elvették. S ha végül mégsem sikerült a kívánt ütemben behajtani a pénzt, az adósokat szóbeli és fizikai erőszak által kényszerítették rá a fizetésre.


A szerdai akciót megelőző nyomozás ideje alatt megközelítőleg 20 ezer csomag, Ukrajnából származó cigarettát sikerült lefoglalni, és a hajnali házkutatások sem zárultak eredménytelenül, hiszen jelen pillanatig összesen 25 doboznyi dohányárura és jelentős mennyiségű készpénzre bukkantak - lásd a lenti képeket.


A DIICOT szatmári irodájába 14 főt kísértek be kihallgatásra – derül ki az igazgatóság közleményéből.











Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: