2007-07-21 22:29:17• hírek • Szatmar.ro

Kártékony szárazság

 Több mint 161 millió eurós kárt okozott a szárazság Romániában.
Több mint 161 millió eurós kárt okozott a szárazság Romániában, ugyanakkor a termelők egyesületének vezetői szerint a kár összértéke eléri az 1,5 milliárd eurót – ismertette a kolozsvári Szabadság  a mezőgazdasági minisztérium adatait. Az élelmiszeriparban dolgozók szakszervezete közben arra figyelmeztetett, hogy ősszel a hazai élelmiszerek ára 35 százalékkal nő, a kenyérért pedig körülbelül 40 százalékkal fizetünk majd többet.

A mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Gheorghe Albu tegnap bejelentette, hogy az eddigi felmérések szerint a szárazság 500 millió lej (több mint 161 millió euró) értékű kárt okozott. Albu szerint a kormány éppen ekkora összeget szán az aszály sújtotta területnek nyilvánított 34 megyében élő gazdák kártalanítására. 

A megyékből begyűjtött adatok szerint a tavaly ősszel elvetett búza közel 63 százaléka (1,28 millió hektár), az árpának pedig majdnem a fele (194 ezer hektár) ment tönkre. A meleg a repcetermést sújtotta leginkább, ennek 66 százaléka veszett oda. A törökbúza 13 százaléka (333 ezer hektár), a napraforgó-ültetvények 24 százaléka (214 ezer hektár) pusztult el, míg a szója 36 százaléka (45 ezer hektár) és a cukorrépatermés 16 százaléka (4800 hektár) semmisült meg.

Az elpusztult növények értéke azonban ennél jóval nagyobb – véli Adrian Rădulescu, a mezőgazdasági termelők egyesületének elnöke. Szerinte a kormány felmérése csak annyi kárt említ, amennyit a kormány meg is tud téríteni. Szerinte a szárazság miatt valójában 1,5 milliárd eurót vesztettek összesen a termelők.

 

 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: