2008-05-07 18:47:04• hírek • István Löchli

Június 23-án kezdődik az érettségi

 A Tanügyminisztérium közzétette az idei érettségi vizsgák időpontjait.

Szerdán a Tanügyminisztérium közzétette az idei érettségi vizsgák időpontjait, hogy a diákok a időben felkészülhessenek a közelgő megmérettetésre.

Ennek alapján a 2008-as érettségi június 23-án a román nyelv és irodalom szóbelivel veszi kezdetét, majd anyanyelvi szóbeli vizsgával folytatódik, 25-én pedig idegennyelvből vizsgáznak a diákok. Az írásbeli vizsgák 27-én kezdődnek. Először román nyelv és irodalomból írják meg a dolgozatot, majd 30-án anyanyelvből,  július 1-én pedig a kötelező szaktantárgyból, július 2-án és 3-án a két választott tantárgyból.

A vizsgázóknak július 5-ig délután 4 óráig kell az eredményekre várniuk, amikor sor kerül ezek kifüggesztésére. Az óvásokat aznap 16 és 20 óra között lehet benyújtani. Az idei esztendőben Szatmár megyében összesen 3548 tizenkettedikes diák jogosult részt venni az érettségin.

Közben már a Tanügyminisztérium honlapján www.subiecte2008.edu.ro oldalon megtekinthetők a szóbeli tételek variánsai. Minden tantárgyból 100 darab variációt adtak ki, melyekből egyet kell majd kihúzzanak a diákok. Amint azt Kónya László főtanfelügyelő- helyettes elmondta, ez nagymértékben hozzájárul a diákok sikeres vizsgájához, ugyanis az összes tételből fel tudnak készülni, nem érheti őket meglepetés, és nem történhet meg az a sajnálatos eset, hogy egyes tanintézetekben az érettségire kiosztott tananyagot egyáltalán nem is oktatták.

Idén már nemcsak az elméleti líceumot végzetteknek áll jogukban érettségizni, hanem a szakiskolásoknak is lehetőségük lesz a megmérettetésre. Talán ennek tudható be az is, hogy 2008-ban Szatmárnémetiben 30 százalékkal több diák fog érettségizni, mint tavaly.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: