2011-05-04 18:18:42• hírek • mti

Javaslatok a belső határok visszaállítására

Javaslatokat ismertetett szerdán az Európai Bizottság a menekültügyek európai uniós kezelésének javítására, beleértve a határok nélküli belső mozgást biztosító schengeni övezetet működtető szerződés módosítását is a határellenőrzések kivételes körülmények közötti visszaállításának megkönnyítésével.

Reagálásában a tagországok tanácsának magyar elnöksége hangsúlyozta: bízik abban, hogy a tagállamok együttműködésével úgy oldhatók fel a feszültségek, hogy közben az uniós vívmányok sem sérülnek.

Mint Cecilia Malmström belügyi biztos Brüsszelben elmondta, elképzeléseik szerint a visszaállításra olyan esetben is sor kerülhetne, ha az övezet külső határainak egy részére kivételesen nagy bevándorlási nyomás nehezedne.

"A schengeni térség biztonságának szavatolása érdekében rendkívül kivételes körülmények között – például ha a külső határ egy része váratlanul intenzív nyomás alá kerül – szükség lehet a belső határokon való ellenőrzés korlátozott mértékű visszaállítására" - fogalmazott az uniós illetékes.

Hangoztatta ugyanakkor, hogy a bizottság továbbra is védeni és támogatni kívánja a schengeni együttműködést, amely az EU-integráció egyik legfontosabb vívmánya. " Az európai határok szabad átlépése olyan eredmény, amelyet nem adhatunk fel, s éppen hogy erősítenünk kell" - szögezte le.

Brüsszeli közleménye szerint a bizottság "a migrációs kihívások kezelésére és a vele járó lehetőségek kihasználására irányuló strukturáltabb, átfogó gyorsreagálású uniós megközelítés kezdeményezéseit" terjesztette elő. A kezdeményezések "a migráció számos aspektusát felölelik, köztük a határellenőrzés és a schengeni igazgatás megerősítését, a közös európai menekültügyi rendszer kiteljesítését, a célzottabb legális bevándorlást, a bevándorlók sikeres beilleszkedését elősegítő bevált módszerekkel kapcsolatos tapasztalatcserét, valamint stratégiai megközelítés kialakítását a harmadik országokkal a migráció terén folytatott együttműködésre vonatkozóan".

Malmström hangoztatta: egyértelmű, hogy az EU-nak szilárd, közös menekültügyi és bevándorlási politikára van szüksége. "E szükséglet az elmúlt hónapokban Észak-Afrikában lezajlott történelmi események tükrében még egyértelműbbé vált" - hangoztatta, hozzátéve: az EU-nak teljesítenie kell azt az ígéretét, hogy menedéket nyújt a védelemre szorulóknak.

"A migrációs áramlatokat megfelelően kell kezelni, vagyis hatékony határellenőrzésre van szükség, és vissza kell küldeni az illegális bevándorlókat. Nem hagyhatjuk magára a külső határoknál lévő tagállamokat a rendkívüli bevándorlási helyzetek kezelésében" - fogalmazott a svéd biztos.

A schengeni határellenőrzés visszaállításának lehetőségét Franciaország és Olaszország kérte uniós partnereitől a Líbiából kiinduló menekültügyi nyomás miatt. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a napokban levélben már jelezte, hogy jól meghatározott feltételek esetén lát lehetőséget ilyen lépésre az érintett tagállamok részéről.

A bizottság most emlékeztetett arra, hogy 650 000 embernek kellett elhagynia lakhelyét a líbiai erőszak miatt. Az Európába eddig érkezett menedékkérők száma egyelőre alacsony, de így is több mint 25 ezren döntöttek úgy, hogy az EU-ban próbálnak boldogulni.

A mostani javaslatok közé tartozik a közös európai menekültügyi rendszer 2012-ig történő kialakítása, "az uniós migrációkezelési rendszer hatékonyságával szembeni bizalom kialakítása", az unióban szükséges készségekkel és képességekkel rendelkező személyek legális bevándorlásának megkönnyítése, továbbá közös megközelítés kialakítása az unión kívüli országokkal.

A schengeni övezeten belül jelenleg is lehetséges az ellenőrzés visszaállítása, de csak nagyon korlátozott körülmények között, elsősorban belbiztonsági megfontolások alapján.

A most beterjesztett javaslatot megvitatják az EU-tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek jövő heti rendkívüli ülésén, majd az állam- és kormányfők június 24-i találkozóján is.

Az EU magyar elnöksége reagálásában üdvözölte azt, hogy a bizottság az észak-afrikai változások, illetve a főként a déli tagállamokon keresztül érkező menekülthullám és migrációs nyomás jelentette kihívások figyelembe vételével új, a migrációval kapcsolatos intézkedéseket javasolt. Emlékeztetett arra, hogy a bel- és igazságügyi miniszterek februári és áprilisi üléseiken már gyors intézkedéseket fogadtak el, és menekültek önkéntes átvételével is kifejezték szolidaritásukat.

Az eddigi, rövid távú intézkedések mellett az elnökség szerint hosszú távú megoldásokra is szükség van. Ezek érinthetik a bel- és igazságügyi uniós együttműködés jelenlegi jogi kereteit is például a migráció egyes fajtái, a menekültügy, a határőrizet, a schengeni együttműködés és a vízumszabályozás kérdéseiben.

Az elnökség "azt szeretné, hogy a javaslatokról a tagállamok illetékes miniszterei mielőbb, transzparens politikai vitát követően jussanak egyetértésre", és ezt a vitát már az említett jövő heti ülésen el kívánja indítani. "Magyarország bízik abban, hogy a tagállamok együttműködésével most is feloldhatók a feszültségek úgy, hogy közben az uniós vívmányok sem sérülnek" - áll az elnökség közleményében.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: