2006-06-25 16:59:30• hírek • Noemi Brigitta Boros

Izületi problémák

Dr. Molnár Zsolt állatorvossal a kutyákat érintő izületi betegségekről kérdeztük.

Az izületi problémák sokfélék lehetnek, és a kutya életkorától, méretétől és fajtájától függően más-más formában jelentkeznek.

Dr. Molnár Zsolt elmondása szerint az izületek már a növekedés egy periódusában érzékenyebbé válnak, főleg a kutya 8-9 hónapos kora körül, amikor a növekedés izületi fájdalmat okoz. Ez a nagytestű kutyáknál még gyakoribb, és oka lehet a hiányos étrend, illetve a növekedési problémák, amelyek sérült, laza izületekhez vezetnek, amelyek nem bírják a növekedéssel járó terhet. Ezeket a kölyökkori izületi betegségeket ki lehet küszöbölni megfelelő táplálással, vitaminokkal, és főleg Calciummal. Az izületi fájdalmaknak sok esetben több időbe kerül a lefolyásuk, mivel a fájdalom körbemegy a testen, előbb csak az egyik láb fáj, miután elmúlik elkezd fájni a másik, és így tovább.

A felnőttkori izületi betegségek főleg a kistestű, hosszú gerincű kutyákat érintik. Náluk gerincizületi probléma jelentkezhet, mivel a test súlya a gerincet terheli, ez gyakran paralízishez vezethet. Hogy megpróbáljuk megelőzni a hasonló problémákat, ne hagyjuk kistestű kutyánkat a lépcsőn le-fel járni. A kutya súlya elég kicsi, így ölben is fel tudjuk vinni a lakásba.

A kutyáknál öregkorban hasonló izületi problémák jelentkeznek, mint az embernél, például a kopások, de az öregkori izületi betegségek kialakulása függ a kutya tartásától, mert például egy betonkennelben tartott kutyának öregkorában gyakran vannak izületi problémái.

Az izületgyengeség megjelenése függ a kutya alkatától is. A németjuhászoknál, de más nagytestű kutyáknál is, gyakran jelentkeznek csipőizületi problémák, mert a kutya erre való hajlammal születik. Szerencsésebb esetben a kutya nem bénul le, csak a járása deformálódik, ugrálóvá válik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: