2005-12-26 11:48:36• hírek • Szatmár.ro

Ivás után jön a fejfájás?

3400789.jpgAz év végi ünnepekkel együtt járó evészet-ivászat  a szervezetünk  is próbára teszi

Az év végi ünnepekkel együtt járó herce-hurca nem csak idegeinket, de szervezetünk tűrőképességégt is próbára teszi. És a nagy alkalmi evészet-ivászat még csak eután következik. Vigyázzon magára!

Mindig minden a legrosszabbkor

Oka van annak, hogy az ember hajlamos éppen az ünnepekre megbetegedni. A nagy készülődés közepette emelkedik az adrenalinszint, amely bizonyos fokig véd a fertőzésekkel szemben. Aztán, amikor mindennel elkészült (és kikészült...), csökken az adrenalinszint, s ezzel együtt az immunrendszer is sérülékenyebbé válik.

Hogy a dolog ne legyen ilyen egyszerű, egy ezzel ellentétes tendencia is hat: az ünnepek előtti napok meglehetősen „stresszesek”. Kimutatták: ennek hatására a szervezet egy cortizo-szteroid nevű hormont termel, mely csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállást.

Akármilyen fertőzést begyűjthet a karácsonyi és szilveszteri „összeröffenéseken”, családi és vállalati partikon. Sok ember akkor is részt vesz ezeken, ha éppen beteg (avagy még nem is tud róla, de már lappang benne, sőt fertőz is). Hozzáadódik ehhez a központi fűtés miatti száraz és meleg levegő (táptalaja a „baciknak”), no meg aztán az is, hogy sokan ilyenkor semmit sem tagadnak meg maguktól: túlterhelik a gyomrukat.

Tegyen meg bizonyos óvintézkedéseket, amelyekkel nagymértékben csökkentheti a betegségek kockázatát.
- Mosson rendszeresen kezet!
- A legnagyobb hajtás közepette is találjon időt a relaxálásra.
- Gondoskodjon természetes étrend-kiegészítőkről. A fokhagyma és a cink nagyon hatásos a hűléses megbetegedésekkel szemben.
- A C-vitamin is támogatja az immunrendszert. Szedjen legalább napi 3-500 mg-ot.
- Az echinacea képes a megfázás tüneteit szinte azonnal enyhíteni. 

Gondoljon a gyomrára

Apró, kicsi változtatásokkal megkímélheti magát és családját a túlevés miatti gyötrelmektől. Helyezze előnybe a kíméletesebb konyhatechnikai eljárásokat! Soroljuk a példákat.

- Készítse a töltött káposztát a lehető legkevesebb zsírral.
- Rósejbni helyett adjon burgonyapürét az asztalra. A püréhez ne vajat, hanem olívaolajat és sok-sok petrezselymet használjon. Ne süsse a húst zsírban, inkább grillezze.
- A halat vékonyan bundázza. A rántott halszeleteket (vagy húst) konyhai törlőkendőn itassa le. A halhoz ne majonézes, hanem ecetes hagymás krumplisalátát kínáljon.
- A bejglit szeletelje vékonyra.
- Krémes sütemény helyett készítsen pudingot vagy túrótortát.
- Az édességet ne tejszínhabbal díszítse, hanem inkább valamilyen gyümölccsel. A kivi, a narancs és banánszeletek rendkívül mutatósak, különösen ha még aszpikkal is leönti.

Vigyázat! Romlandó!

A gyomorrontás sokszor a rosszul kezelt-tárolt élelmiszerek következménye.
- Húsok: a hideg sültet ne hagyja kint órákra az asztalon, mert szobahőmérsékleten a baktériumok elszaporodnak.
- Rizs: a hosszú ideig asztalon álló rizsben egy olyan baktérium spórái sokasodnak meg, amelynek toxinja hányást, hasmenést okozhat. A kihűlt rizst azonnal tegye a hűtőbe!
- Zöldségek: a gondatlanul megmosott fejessaláta komoly fertőzésforrás. Leveleire bontva mossa meg alaposan – folyóvízben!
- Hidegkonyhai készítmények: a majonézes, tartármártásos salátákból, kaszinótojásból mindig csak annyit vegyen ki a hűtőből, amennyit éppen elfogyasztanak. Ezeket – még ha tartósítószerrel készültek is – egy-két napnál tovább semmiképpen se tárolja! 

Másnap...

Minden buli után eljön a reggel. És vele a menetrendszerű fejfájás. Nem muszáj, hogy szenvedjen. Ne kezdődjön az új esztendő ilyen rosszul! Előzze meg a bajt, vagy ha ez nem sikerült, kúrálja magát tanácsaink alapján.
- Buli alatt: maradjon a világos italoknál. A vörösbor, a whisky, a brandy sötét színét adó anyagok felelősek a másnaposságért. Ezért jobb, ha a világos italokat – fehér borokat, vodkát stb. – fogyasztja.
- Buli után: segítse a máj alkohol-lebontó munkáját. Igyon borsmenta teát, ez serkenti az epetermelést. A homoktövis-készítmények támogatják a májsejtek regenerálódását.
- Vesse be a citromot: nyolc-tíz pohár citromos vízzel sokat segít májának, hogy az könnyebben kitakarítsa az alkoholt szervezetéből. A pohárba tett citromszelet az ilyenkor gyorsan ürülő C-vitamin készlet pótlására is kiváló. Ausztrál kutatók intravénásan adtak ittas embereknek C-vitamint – pár perc alatt kijózanodtak!
- Ne igyon kávét! Egy-egy elhajlás után sokan literszámra vedelik a kávét. Nem használ, csak vízhajtó hatású. Inkább kortyoljon gyógyteát. A kamilla enyhe nyugtató, a gyömbértea gátolja az émelygést. Kiskegyed

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: