2015-07-01 18:57:05• hírek • Kocsis Zoltán

Ismét terítéken a busz-téma: az önkormányzat kitiltaná őket a városközpontból

Közvitára bocsátotta a Szatmárnémeti Polgármester Hivatal azt az elképzelést, mely szerint kitiltaná a város központjából a megyei és megyék közti buszokat. A hivatalos indoklás szerint a közlekedés zsúfoltsága indokolja a döntést, a valóságban azonban a Transurban érdekei állnak a háttérben. Amelyek egyben az önkormányzat érdekei is.

A téma és az elképzelés korántsem új. Az elmúlt évtizedben időről időre felbukkant a kérdés, milyen útvonalat és mely buszmegállókat használhatják a megyei, megyeközi és nemzetközi forgalmat bonyolító buszjáratok Szatmárnémetin belül. Hol legyen a végállomásuk, illetve honnan induljanak az egyéb települések felé? Hol szállhatnak fel s le az utasok? Korábban felmerült az az elképzelés is, hogy a járatokat üzemeltető cégek legalább valamiféle bérleti díjat fizessenek a buszmegállók használatáért.

Az önkormányzat vezetői most ismét elővették a témát, a polgármesteri hivatal honlapján pedig közvitára bocsátották a kérdést, amelyre július 20-ig szólhatnak hozzá az érdekeltek. A közvita dokumentációjában szereplők szerint Szatmárnémetiben három buszállomás is működik, napi rendszerességgel pedig félezernél is több vidéki vagy nemzetközi busz járja a város útjait. Mindez jelentős mértékben teszi zsúfolttá a csúcsforgalomban amúgy is akadozó közúti forgalmat.

A honlapon olvasható indoklás szerint a cél az, hogy ezek a buszjáratok elkerüljék a Transilvania sugárút- Árpád (Vasile Lucaciu) -Rákóczi (Mihai Viteazul) - Kölcsey (Iuliu Maniu) - Martirilor Deportaţi utcák által határolt városközpontot.

Ráadásul a vidéki buszjáratok által használt állomások sem biztonság, sem pedig kényelem szempontjából nem felelnek meg a XXI. század követelményeinek. A polgármesteri hivatal pedig szeretné megszüntetni ezt a diszkriminatív állapotot.

Az viszont kimaradt az indoklásból, hogy a vidéki buszok rendre felszedik a városi tömegközlekedési vállalat, a Transurban elől a potenciális utasokat. Ezáltal pedig bevételkiesést okoznak a cégnek, amelyet maga az önkormányzat üzemeltet. Figyelembe véve, hogy a polgármesteri hivatal évről évre négy millió lej körüli összeggel szubvencionálja a Transurban működését, nem meglepő, hogy növelni szeretné annak bevételeit!

Magyar Lóránd, a városi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője megkeresésünkre nehezményezte, hogy az önkormányzat részéről senki nem tájékoztatta a tanácsosokat az elképzelésekről, amelyeket pedig a városi tanács kell majd megszavazzon. Elmondta, egyetért azzal, hogy a dolgot végre rendezni kell, a városban rendet kell rakni, példaként említve Kolozsvárt. Ott a vidéki buszok csak a városszéli buszállomásokig mehetnek. Kiemelten fontosnak tartja azonban, hogy a városvezetés konzultáljon a környező települések önkormányzatainak vezetőivel, hisz leginkább azokat a lakosokat érinti a döntés - iskolásokat, ingázó munkásokat.

Magyar egy érdekes ötlettel is előállt. „Tudjuk, mekkora országos lobbi van a vidéki járatok megszerzése körül, ám sokat segítene a helyzeten, amennyiben legalább az oly sokat emlegetett metropolisz-övezeten belül a Transurban szállíthatná az utasokat. Ezért kellene megharcolni az illetékeseknek", mondta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: