2006-03-15 15:23:33• hírek • Szatmár.ro

Húszévesen is elviheti a szíve

00123.jpg Nem felesleges már 20 éves korban változtatni felkészülni – egy egészségesebb életre.

Soha nem lehet elég korán elkezdeni! Nem felesleges már 20 éves korban változtatni a rossz szokásokon és felkészülni – egy egészségesebb életre.
Bár újabban a szívbetegség egyre több nőt visz el, mégis csak minden tizedik érzi úgy, hogy egészsége akár a szíve felől is fenyegetve lehet.
Ennek magyarázata az a régi eredetű vélekedés, hogy a nőket aktív korukban védik a női hormonok. Sokáig valóban mérhető különbség volt a nők és a férfiak szívinfarktus-veszélyeztetettsége között, a gyengébbik nem javára. De ma már nem! Sőt, téves az a vélekedés is, miszerint csak 50 felett növekszik a szívbetegség kockázata.
A szakemberek szerint a nők szívbetegsége – főleg fiatalabb korban! – 80 százalékban elkerülhető lenne. Az időben végrehajtott életmódváltás akár 60 százalékkal is csökkenthetné a kockázatot.

Huszonévesek - Nem lehet elég korán...

Ha hiszi, ha nem, már ekkor elkezdődhetnek a bajok. A fiatalok egy részénél korán megindul a koleszterin lerakódása az érfalakra. Hajlam, valamint helytelen táplálkozás és mozgáshiány – azaz életmód kérdése.
Előzze meg a bajt! Ne dohányozzon, keveset igyon, mozogjon naponta és étkezzen egészségesen.
- Fontos laboradatok
Ne legyen rest, akkor is keresse fel az orvost, ha makkegészséges. Egy ún. teljes labor sohasem felesleges. A laborértékek már korán felhívhatják a figyelmet valamilyen veszélyre.
- Családi hajlam
Intő jel, ha valakinek a legközelebbi hozzátartozója korai szívrohamot szenvedett el. De: ne essen kétségbe, ha esetleg családjában halmozottan fordult elő korábban szívhalál. Nincs „minden mindegy”! Egészséges életmóddal jelentősen csökkentheti saját kockázatát.
- Mozgás, mozgás!
Váljon mindennapi rutinjává a testmozgás! A gyaloglás, kondizás egyaránt csökkenti a keringési betegségek kockázatát. Törekedjen arra, hogy mindennap mozogjon 30 percet közepes intenzitással. 

Harmincasok - Nem ér rá? Nem kifogás

Általában ez az az időszak, amikor karrierje beindul, és ez többnyire a családalapítás ideje is. Persze, hogy kevés szabadideje marad, ennek ellenére meg kell találnia a módját annak, hogy rendszeresen mozogjon.
A harmincas években a legtöbb a stressz. A kortizol és az adrenalin (a két legjellegzetesebb stresszhormon) érösszehúzó, így vérnyomásnövelő hatású. Sokan a 30-as éveikben kezdenek el hízni, mert csökken az anyagcsere.
- Antistressz: relaxáljon!
Tanuljon meg relaxálni! Sokféle módja van a "kikapcsolódásnak". Akár jóga, akár egy aerobik óra, akár valami más mozgás vagy éppen masszázs  – mindegyik remekül oldja a feszültséget.
- Használja izmait
Ebben a korban kezdődik el „sorvadásuk”, mert egyre kevesebbet használja. Ne hagyja, s ne várja meg izmai elernyedését! Erősítsen, súlyzózzon, amely növeli az izomtömeget (s gátolja az elhízást).
- A három fehér gyilkos
Nem kell a cukrot, a sót és a finomított lisztet teljesen „kiírtani” a konyhából, de mindenképpen korlátozza fogyasztásukat, ha azt szeretné, hogy érrendszere egészséges maradjon. 
- Fogamzásgátlás
Ha magas a vérnyomása és koleszterinszintje, vagy családjában előfordult már szívbetegség – nem biztos, hogy a hormonális fogamzásgátlás a legjobb választás! Egyik pirula sem növeli a szívbetegség kockázatát, de mindegyik rizikótényezőnek számít.

Negyven év felett - Fenyegető veszélyek

Élete ebben a korban már valószínűleg stabil, de...  A gyerekek még nem önállóak, az idősödő szülőkkel is törődni kell. Csökken az ösztrogénszint, ezzel a szívbetegség kockázata nő.
- Járjon társaságba!
A társasági élet remek stresszoldó. Ha sok barátja van, alacsonyabb vérnyomásra számíthat, mint egy begubózó társa.
- Szex? Igen!
A szex nem csak élvezet. Csökkenti például az agyvérzés kockázatát. Afféle „miniedzésnek” is tekinthető. A szexológusok szerint a 40-esek már higgadtan szeretkeznek, ezért a szex komolyabb kalóriaégetéssel jár.
- Koffein? Nem!
Ha nagy kávéivó, csökkentse napi adagját legfeljebb egy csészére. Még jobb, ha áttér a zöld teára. Utóbbiban olyan antioxidánsok vannak, melyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.  Kiskegyed

Olvasson a számok között!
Az optimálisnak tekinthető laborértékek – különösen az utóbbi években – egyre szigorodnak, ahogy egyre nyilvánvalóbbá váltak a lehetséges, sőt valószínű hosszútávú szövődmények. A ma irányadónak tekintett értékek:
+vérnyomás: 120/80 (legfeljebb 140/90)
+testtömegindex: 18,5-24,9 közé kell esnie
+koleszterinszint: lehetőleg 4,5 (legfeljebb 5,2) alatt, az LDL („rossz” koleszterin) 2,5 alatt legyen,
+trigliceridek: legfeljebb 1,7
+vércukorszint: legfeljebb 5,5

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: