2007-12-21 20:27:08• hírek • Szatmar.ro

Hogyan módosul a választási rendszer?

A választási rendszerekre vonatkozó módosítások az év második felében nagy politikai vitákat váltottak ki.

A választási rendszerek módosítására több lehetőség is felmerült az elmúlt félévben, a megegyezés  politikai vitákat szőtt.
 


 

Az első próbálkozás a kormány által javasolt lehetőség arra tért ki, hogy a jelenlegi pártlistás rendszert az egyfordulós egyéni szavazókörzetes rendszerre kell változtatni, és így választani ki a képviselőket és szenátorokat. Varga Attila parlamenti képviselő péntek délután a RMDSZ székházban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a parlament hallgatólagosan elfogadta ezt a megoldást, amely a jelenlegi legjobbnak bizonyult. Továbbá azt is hangsúlyozta a jövő év eleje arról szól majd, hogy javítanak és különböző simításokat végeznek a kormány által benyújtott változaton.

Egy másik lehetőség az államelnök által kezdeményezett kétfordulós és tiszta egyéni választásrendszer bevezetésére vonatkozott, melynek értelmében a képviselőket is ugyanolyan módon választanák meg mint a polgármestereket. Varga Attila képviselő szerint, ez kétpártrendszer kialakulását eredményezte volna, hiszen az erős pártokat még erősebbé tette volna, a gyengéket meg kiszorította volna a parlamentből.

- Az államelnök által javasolt módosítások a népszavazás után teljesen értelmét vesztették. Az állampolgárok közül 14 millióan nem mentek el szavazni, tehát nekik jó a mostani rendszer. Nem valószínű, hogy az államelnök által benyújtott változatnak sikere lenne a továbbiakban. Egy dolog fontos mindenképpen, hogy időben döntés szülessen és kellően tudjuk a polgárokat tájékoztatni az új rendszerről, hogy a 2008 folyamán sikeres választást zárhassunk- magyarázta Varga Attila parlamenti képviselő.
 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: