2012-02-16 12:40:42• hírek • Kocsis Zoltán

Hó vagy sárcsata, esetleg focimeccs vár a Twentére?

A Vaslui ellen duplázó Marc Janko már nem tagja a Twente keretének, télen három millió euróért a Portóhoz szerződött. Ezzel együtt a hollandok nem sokat nyertek az üzleten, mivel két évvel korábban hét milliót fizettek érte a Salzburgnak.

A Bajnokok Ligája keddi és szerdai meccsei után csütörtökön útjára indul a labdarúgó Európa-liga tavaszi küzdelemsorozata is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kedden két meccset már lejátszottak (Rubin Kazany - Olympiakosz 0-1, Braga - Besiktas 0-2), ám a fennmaradó 14 összecsapásra csütörtökön kerül sor, ezért jogosan nevezhetjük ezt a start napjának.

A 32, még versenyben lévő csapat között mindössze egy román csapatot találhatunk: a Steauát. A magyarok természetesen már rég elvéreztek.

A román rekordbajnok 22.00 órai kezdettel a tavalyi holland ezüstérmes Twentét fogadja a Nemzeti Arénában. A nap egyik legnagyobb kérdése, hogy a hetek óta hó verte Bukarestben milyen minőségű gyepszőnyeg várja a csapatokat. A hideg az év ezen periódusának természetes velejárója és furcsa módon erre a hollandok készülhettek fel leginkább: egy évvel ezelőtt, február végén kétszer ellátogattak a fagyos Oroszországba: előbb 2-0-ra verték a Rubin Kazanyt, majd ugyanilyen arányban kikaptak Szentpétervártól - ennek ellenére továbbjutottak.

Hogy a Twente kemény dió, jól mutatja, hogy a holland Eredivisiében nekik van a második legjobb támadójátékuk (54 gólt rúgtak, ennél többet csak a PSV) és a második legjobb védelmük is (22 gólt kaptak, ennél kevesebbet csak az AZ Alkmaar). Ennek ellenére az enschedeiek jelenleg az ötödik helyen tanyáznak. A Steaua negyedik a román bajnoksága, mutatói pedig magukért beszélnek: 18 bajnokin alig 24 gólig jutottak. A 14 bekapott gólért már kevésbé kell szégyenkezniük.

A számokból kiindulva döntő lehet, hogy a román védelem minként bír majd a Luuk de Jong és Ola John vezette holland támadásokkal. A 21 éves de Jong az idei szezonban 30 meccsen már 21 gólnál tart, míg a libériai származású 19 éves szélső ugyanennyi meccsen hatszor talált az ellenfél kapujába - viszont kiosztott 16 gólpasszt!

A Twente szerda esti edzésén jónak tűnt a fű fotó: fctwente.nl

A két együttes egyszer már találkozott egymással: az EL 2009-2010-es kiírásának csoportkörében. Akkor Bukarestben 1-1-el, Enschedében pedig gól nélküli döntetlennel ért véget a találkozó. Érdekesség, hogy a két akkori gólszerző közül sem Pantelisz Kapetanosz, sem Ronnie Stam nem szolgálja már a két klubot. Mi több, a Steauában csak Cristian Tanase és Eric Bicfalvi, a Twentében pedig Nicky Kuiper, Peter Wisgerhof és Douglas maradt meg az akkori pályára lépők közül.

A Twente az idei kupaszezonban játszott már román csapat ellen: a nyár végén odahaza 2-0-ra verte a Vasluit, Moldvában pedig 0-0-át ért el a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

Az este folyamán több nagy csatát, igazi európai klasszikusokat is rendeznek az Európa-ligában. A holland bajnok Ajax az angol címvédő Manchester Unitedet, a portugál bajnok Porto pedig a jelenlegi angol listavezető Manchester Cityt fogadja. Szintén kiemelendik a Lazio és az Atletico Madrid meccse, akárcsak a Benelux-rangadó, az Alkmaar - Anderlecht - Juhász Rolanddal a soraiban. Bölöni László csapata, a PAOK Szaloniki az olasz Udinese otthonában lép pályára.

Az Európa-liga 16-os döntőinek tévés meccsei:
Steaua - Twente 22.00 ProTV
Lazio - Atletico Madrid 20.00 Digi.hu, DolceSport2
Porto - Manchester City Digi.hu, DolceSport
AZ Almaar - Anderlecht 20.00 DigiPlus.hu
Stoke - Valencia 22.00 DigiPlus.hu
Ajax - Manchester United 20.00 DolceSport
Udinese - PAOK Szaloniki 22.00 DolceSport2

További eredmények:
Lokomotiv Moszkva - Athletic Bilbao 19.00
Salzburg - Metaliszt Harkov 20.00
Viktoria Plzen - Schalke 20.00
Legia Varsó - Sporting Lisszabon 20.00
Wisla Krakkó - Standard Liege 22.00
Trabzonspor - PSV Eindhoven 22.00
Hannover - Brugge 22.00

Már lejátszották:
Rubin Kazany - Olympiakosz Pireusz 0-1
gól: Fuster (71.)

Braga - Besiktas 0-2
gólok: Sivok (37.), Simao (58.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: