2007-07-17 20:34:25• hírek • Kis Csilla

Hízlal a tévé!

teve Ha az agyat nagy mennyiségű ingerlő látványnak tesszük ki, akkor nem figyel arra, hogy mit csinál a száj.

"A vizsgálatokból az derült ki, hogy ha az agyat kellő mennyiségű ingerlő látványnak tesszük ki, akkor nem tud arra figyelni, hogy mit csinál a száj" - nyilatkozta Dr. Alan Hirsch, egy nemrég készített vizsgálat vezetője.

A kutatók a szaglás, az ízlelés és az étkezési magatartás változását figyelték, miközben a résztvevők folyamatosan nézték a televíziót. A kutatók a burgonya chips fogyasztással mérték a résztvevők figyelmét.

A vizsgálatban 45 ember vett részt, akik annyi chipset fogyaszthattak, amennyit akartak öt perces szünetekkel. A felmérés három héten keresztül zajlott, miközben a résztvevők késő esti talk show-kat és szórakoztató műsorokat néztek. A chips akkor is a rendelkezésükre állt, amikor a televízió ki volt kapcsolva.

Az eredmények szerint a résztvevők átlagosan 44 százalékkal fogyasztottak több chipset a szórakoztató tv-műsorok alatt, mint amikor nem néztek tévét.

"Ha arra összpontosítunk, hogy milyen íze van egy ételnek, akkor kevesebbet eszünk belőle, mivel úgy érezzük, hogy hamarabb tele leszünk tőle" - mondta Dr. Alan Hirsch. De ha ez így, akkor vajon mi lehet az ellenkező esetben? Ezt a kérdést tették fel a szakemberek is, az elmélet szerint pedig az a válasz, hogy ha nem az evésre figyelünk, például szórakoztató műsort nézünk a tévében, akkor többet eszünk.

A kutatók úgy vélik, hogy a felmérés eredménye segít az embereknek a fogyásban, ugyanis az ízlelésről elterelt figyelem tipikus oka lehet annak, hogy napjainkban olyan sok túlsúlyos ember van. Az elterelt figyelem során az agy ugyanis nem tudja, hogy mikor kellene leállni az evéssel. 

 

stop

 

 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: