2020-11-17 17:55:56• hírek • Bede Emőke

Hivatalos: vesztegzár alá kerül Szatmárnémeti

Amint arról hírportálunk is beszámolt, a Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság hétfőn elfogadta a rendeletet, mely által a 7,44 ezrelékes fertőzöttségi rátával rendelkező Szatmárnémeti vesztegzár alá kerül. A döntésre kedden a központi hatóság is áldását adta, így csütörtök 0 órától e közigazgatási egység területén újabb, még szigorúbb szabályok lépnek életbe. Mutatjuk, melyek ezek közül a legfontosabbak.

 

A rendelet értelmében Szatmárnémetiben a karantén ideje alatt este 22 és hajnali 6 óra között éjszakai kijárási tilalom lesz érvényben, napközben pedig szigorú kijárási korlátozással kell számolni. A lakosok ennek megfelelően 6 és 22 óra között csak alapos indokkal, tehát például munkavégzés, alapszükségleti cikkek beszerzése, halaszthatatlan orvosi ellátás, stb. céljából léphetnek utcára vagy hagyhatják el a települést. A munkaügyben vagy személyes okkal történő lakhelyelhagyást a munkáltatói igazolással vagy a saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal kell igazolni.


A város területén továbbra is át lehet utazni, viszont a megállás szigorúan tilos.


Az istentiszteleteket, miséket meg lehet tartani templomon kívül és belül is, viszont ezeken csak olyan személyek vehetnek részt, akiknek állandó vagy ideiglenes lakcíme Szatmárnémetibe szól, illetve e tekintetben követni kell a „4 négyzetméter / fő” szabályt is. Az olyan privát egyházi eseményeken, mint a keresztelők vagy esküvők, legfeljebb 16 személy vehet részt, ám érdemes arra odafigyelni, hogy ebbe az egyházi személyek is beleszámítanak.


Polgári esküvőket beltéren 10 fő jelenlétében, kültéren 20 személy részvételével lehet szervezni. A profi sportolók mind beltérben, mind kültéren folytathatják a felkészülést, de természetesen szigorúan betartva a járványügyi előírásokat.


A vesztegzár ideje alatt úgy kültéren, mint beltéren szigorúan tilos privát eseményeket, azaz lagzikat, keresztelőket vagy egyéb ünnepségeket szervezni. Az éttermek, kávézók és teraszok sem fogadhatnak vendégeket, csupán házhoz szállítást és elvitelt vállalhatnak.


Nem lehet koncerteket, előadásokat, demonstrációkat sem szervezni, és egy időre tiltólistára kerülnek a kulturális, tudományos, művészeti vagy szórakoztató tevékenységek is. Hasonló helyzetbe kerülnek ugyanakkor mindazok a zárt térben megszervezésre kerülő piacok és vásárok is, ahol NEM élelmiszer jellegű termékeket lehet adni-venni, tehát várhatóan lakat kerül az ócskapiac kapujára is.


Az üzletek csak 21 óráig tarthatnak nyitva, de ez természetesen nem vonatkozik a gyógyszertárakra és benzinkutakra, melyek továbbra is 0-24 órában állhatnak majd a vásárlók rendelkezésére. Hétvégente és ünnepnapokon a bevásárlóközpontok zárva tartanak, csupán az azokban működő élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, kisállatboltok és ruhatisztítók maradhatnak nyitva.


Az egyelőre 14 naposra tervezett vesztegzár hatályba lépéséről a lakosságot egy Ro-Alert riasztás fogja tájékoztatni – olvasható még a dokumentumban.


Megjegyzés: Noha első körben Szatmárpálfalva, Vetés és Szaniszló községek karantén alá vonásáról is szóltak a kiszivárgott hírek, erre vonatkozóan egyelőre nem született döntés.


A határozat román nyelvű szövege teljes terjedelmében ide kattinva olvasható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: