2011-05-25 16:05:35• hírek • Kocsis Zoltán

Hercegi látogatás Szatmáron

Szatmárnémetibe látogatott Radu herceg, aki a román királyi család szemszögéből készített keresztmetszetet a román társadalomról. Könyvében, melynek bemutatására szerdán került sor, arra próbál rávilágítani, hogy a román közintézmények túlpolitizáltsága dilettantizmushoz és az intézmények méltóságának elvesztéséhez vezetett.

Radu herceg (született Radu Duda) Provizoratul Istoric, azaz Történelmi átmeneti állapot című tanulmánykötete 2010 novemberében jelent meg, ám a királyi család tagjának feltett szándéka, hogy az ország valamennyi jelentősebb településén maga mutatja be művét, és Szatmárnémetire most került sor. „Nem könnyű dolog 80-90 településre eljutni egy évben", magyarázta a herceg.

A nemes vendéget Gheorghe Todut, a Megyei Művelődési Igazgatóság munktársa köszöntötte az eseménynek otthont adó Poesis Multikulturális Központban, leszögezve, hogy Radu herceg az évek során Európa számos jelentős városában és eseményén képviselte és promoválta Romániát.

A herceg beszéde kezdetén elmondta, hogy az esemény előtt alkalma adódott háromnegyed óráig sétálgatni Szatmárnémeti központjában és nagyon kellemes benyomások érték. „Azt kell, hogy mondjam, az önök városa nagyon sokat szépült az utóbbi időben. Lehet, nem olyan gyorsan fejlődik, mint ahogy az itt élők szeretnék, de nekem, idegenként, szembetűnő a fejlődés és ezt nem hagyhattam szó nélkül", mondta.


Radu herceg saját könyvének bemutatóján
Radu herceg saját könyvének bemutatóján


Könyve bemutatásának előszavaként leszögezte: nem egy szépirodalmi művet alkotott és a kötet szerzője nem egy író, hanem a királyi család egyik tagja. „A királyi családnak pedig egyik kötelessége a román állam konszolidálása, támogatása, a korona szerepe pedig a kontinuitás biztosítása." Ennek ellenére, mondta, a királyi család kötelességei közé tartozik az is, hogy megfogalmazza azon kritikákat, amelyek előbbre vihetik a román társadalmat. „Éppen ezért ez a könyv a királyi család észrevételeit, javaslatait próbálja összefogni", magyarázta.

Radu herceg a román társadalom egyik legnagyobb gondjának tartja azt a fajta ellentmondást, amely az országban tapasztalható kézzelfogható fejlődés és Románia saját állampolgárai általi megítélése között rejtezik. A társadalmi fejlődés alátámasztásaként a herceg két statisztikai adatot említett meg: Romániában jelenleg mintegy négyszázezer egyetemi hallgató van, további 50.000 pedig külföldön tanul, másrészt pedig mintegy hét millió önálló internetcím létezik, ami 12 milliós rendszeres internetezőt jelent.


Radu herceg tanulmánykötete
Radu herceg tanulmánykötete


Mindez azonban az ember intim szférájához tartozik, a gond pedig a közélettel, pontosabban a közintézményekkel van. „A demokratikus változásokat követően ezen intézmények az élmúlt húsz évben teljesen átpolitizálttá váltak. Ennek következtében a vezetői nem a szaktudásuknak, hanem a politikának köszönhetik tisztségüket. A demokrácia téves értelmezése vezetett el a közintézmények dilettantizmusához, minek következtében elveszítették méltóságukat is", írja végkövetkeztetésében a herceg

A 2009-es köztársasági elnöki választás előtt a választásokon való indulással kacérkodó Radu herceg szerint e különbséget mindenképpen csökkenteni kell, a szakembereket pedig nem szabad a perifériára szorítani, amint az Romániában történik, hanem figyelembe kell venni véleményüket, minként ez Nyugaton tapasztalható.

Radu herceg előadása végén dedikálta a könyvét
Radu herceg előadása végén dedikálta a könyvét

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: