2008-01-22 14:00:36• hírek • Szatmar.ro

Házi kedvencünk gyakori betegsége

A kistestű kutyáknál gyakran előforduló, nagy fájdalommal járó betegség a végbélmirigy- gyulladás.

A  végbélmirigy- gyulladás a kistestű kutyákra jellemző betegség, méretesebb állatoknál nagyon ritkán jelentkezik. Dr. Molnár Zsolt állatorvossal a betegség kialakulásáról és veszélyeiről beszélgettünk.

A végbélmirigy a végbél mellett kétoldalt található bűzmirigy, ami váladékot tartalmaz és az ürülékkel együtt távozik. A mirigytartó hólyagok ha nem tudnak kiürülni, túltengnek, eldugulnak ami nagy fájdalommal jár és az egész végbél környékére kiterjedő gyulladást idézhet elő. A betegség egyik tünete a váltakozó ürülék, hol hasmenés, hol kemény széklet jelentkezik, és mivel a gyulladás a hátgerinc részét is eléri, a kutya a hátát felhúzva görnyedve jár, hogy  kiküszöbölhesse a fájdalmat.  A gyulladás gyakran a medence- és combideg szálait is nyomja, így hátsó láb bénulást is előidézhet, valamint hányás, enyhe láz is felléphet.

A kiskutyák étkezési rendje eltérő a nagyobb testűekétől, mivel puhább ételeket vesznek fel, így nincs megfelelő nyomás arra, hogy az ürülék és a végbélmirigy váladéka egyszerre távozzon, viszont a gyulladás fertőzés következtében is kialakulhat. Ha túlteng a végbélmirigy, a kutya a földön szánkázva próbál megszabadulni a fájdalomtól, így bármilyen bacilust összeszedhet. A szánkázás hatására a mirigy kissé kiürülhet, ezért furcsa szagot áraszthat az állat. Annál a kutyánál, akinél már egyszer jelentkezett, újra jelentkezni fog a túltengés, így időközönként 3-6 hónaponként üríteni kell, hogy ne alakuljon ki ismét mozgási és emésztési zavar. Az ürítés után antibiotikumot, gyulladásgátló gyógyszert és fájdalomcsillapítót adnak a kutyának. A kiürítést a gazda is meg tudja csinálni, vagy akár egy kozmetikában is elvégzik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: