2012-04-23 10:47:05• hírek • Kocsis Zoltán

Ha a VT áldását adja, májustól jöhet a kerékbilincs

Májustól ismét bevethetőek lesznek a kerékbilincsek Szatmárnémetiben - amennyiben a Városi Tanács (VT) tagjai a csütörtöki ülésen áldásukat adják a Parkolási Felügyelőség tervezetére.

A hétfő délelőtti közvitán az új szabályozás részleteivel szerették volna megismertetni az érdeklődőket, a vita azonban, amint az lenni szokott, érdektelenségbe fulladt: a sajtó képviselői mellett csak Nits János RMDSZ-es tanácsos, az urbanisztikai bizottság elnöke jelent meg.

Adrian Neacsu, a Parkolási Felügyelőség vezetője elmondta, hogy sikerült kiköszörülniük azt a jogi csorbát, ami miatt 2010 októberében le kellett állítani a kerekek bilincselését. Akkor ugyanis a Szatmár Megyei Bíróság úgy döntött, hogy a Parkolási Felügyelet munkatársai munkakörükkel megsértették a Közlekedési Rendőrség hatáskörét.

Másfél éves munka után végre sikerült megfogalmazniuk az új tervezetet, amely határozottan különbséget tesz a megállás, a várakozás és a parkolás között. Első két esetben a Közlekedési Rendőrség kompetenciája eljárni szabálytalanság esetén, utóbbi esetben viszont a Parkolási Felügyeleté.

„Mi csak a kijelölt parkolók, a járdák és a zöldövezetek kapcsán járhatunk el, minden más a rendőrség feladata", fogalmazott Neacsu.

A járdán parkoló autókat a Parkolási Felügyelet hivatott megbüntetni

Az új tervezet lényege, hogy május elsejétől ismét bilincs kerülhet azon autók kerekeire, amelyek szabálytalanul (rossz helyen, a mozgássérülteknek fenntartott részen vagy adott esetben parkolócédula nélkül) parkolnak a kijelölt parkolókban (idei tartoznak az úttestből „elfoglalt" parkolóhelyek is, amelyeket tábla jelöl), járdákon és a zöldövezetekben. A bilincs levételéért száz lejt, a büntetésért pedig további húsz lejt fizet majd a szabálytalankodó autós.

A Szatmár.ro kérdésére válaszolva Neacsu elmondta: a szabálytalanul parkoló autók elszállítására egyelőre nem kerül sor Szatmárnémetiben. „Ennek pontos szabályozása még tart a román törvényhozásban. A jelenlegi törvények ugyanis sokféleképpen értelmezhetőek", mondta Neacsu. Arra a kérdésre, hogy ha Kolozsváron lehet, akkor Szatmárnémetiben miért nem, azt a választ kaptuk, hogy az ottani Parkolási Felügyelőség ezt saját kockázatára teszi, a „mi pedig kivárjuk a végleges törvény életbe lépését".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: