2013-02-02 15:10:04• hírek • Kocsis Zoltán

Gyakorlat teszi a mestert – zökkenőmentesen ment a fészektelenítés

Szűk másfél óra leforgása alatt az összes varjúfészket leverték a tűzoltók az István-tér platánfáiról. A Kossuth-kerti akcióval ellentétben ezúttal egy daru is segítette munkájukat. Butka Gergely szerint összesen közel 250 fészket vertek le.

Szombat reggel nyolc órakor kezdték a munkát a tűzoltók a régi kórház előtti István-téren és közel másfél óra alatt végeztek is. Butka Gergely városi tanácsos szerint közel félszáz varjúfészket vertek le a fák tetejéről.

A csütörtöki, Kossuth-kertbeli fészektelenítési akció tanulságait levonva ezúttal egy darut is sikerült beszerezni. Ennek segítségével nem is minden fészekhez volt szükség vízsugárra, volt amelyeket egy hosszú dárdaszerű bottal egyszerűen leütöttek. Azokról a fákról viszont, amely a park benti részén voltak, a „klasszikus" vízsugárral sodorták le a fészkeket.

Butka Gergely ötletgazda elmondása szerint az István-téren közel ötven, a Kossuth-kertben pedig valamivel több, mint kétszáz varjúfészket sikerült leszedni. Utóbbi helyen harminc fészket meghagynak a szintén ott élő és ott költő vörös vércsének, amely nem épít saját fészket, hanem másokét használja. Ezek a fészkek viszont szigorúan a járdáktól, sétányoktól, játszótértől távolabb eső helyeken maradtak meg. A többit, ami még marad, ipari alpinistákkal szedik le.

Amint arról korábban már többször beszámoltunk, Butka ötletét felkarolva az RMDSZ frakció kezdeményezésére a polgármesteri hivatal megpróbálja elűzni a városból az ürülékük miatt sok gondot okozó varjakat. Fészkeik leverése csak az első lépés ebben a háborúban. A másodikban egy-egy olyan riasztóberendezést szerelnek majd fel a Kossuth-kertben és az István-téren, amelynek hatására a telelésből hazatérő varjak nem akarnak majd megtelepedni a két parkban. Főleg, hogy fészkeiket sem találják majd. Szakemberek szerint a vészjelző varjak hangját utánzó berendezés a többi madarat nem zavarja majd.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: