2011-10-28 16:55:49• hírek • Szatmár.ro

Gereza kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban!

Már a nagyközönség is láthatja az egy hete született gereza kölyköt az Állatparkban!

Az Európai Fajmegőrzési program keretében érkezett szülőállatok 3 éve élnek együtt a park Trópusi házában, s a 6 éves mamának ez az első csemetéje. A zászlósfarkú gereza ( Colobus guereza) pár nagyon gondos szülőnek bizonyul, Jázmin  a mama egy pillanatra sem engedi el kicsinyét, a 15 éves papa pedig védi családját a betolakodók elől.
A kis majom születése nem mindennapi esemény, ugyanis idén egész Európában mindösszesen 20 példány jött a világra.

A 6 hónapnyi vemhesség után világra jött kölyök legfeltűnőbb sajátossága a szüleitől eltérő szín, hiszen míg az ivarérett egyedek sötét színűek, a kis újszülött  hófehér bundájú. Az apróság színe 2-3 hónap elteltével fokozatosan fog megváltozni s  1 évesen  már ugyanolyan szőrzettel büszkélkedhet majd mint a felnőtt egyedek, fekete arcát fehér szakáll keretezi majd, valamint oldalán és farkán is meg fog jelenni a névadó fehér szőrdísz.

Feltűnő megjelenésük 100 évvel ezelőtt csaknem a vesztüket okozta; fehér szőrgallérjukat az afrikai törzsek fejdísz készítésre használták, valamint  Európában is nagy volt  a kereslet bundájuk iránt.

Táplálkozásukban igen különös majmok, mivel elsősorban leveleket esznek . Ehhez alkalmazkodva gyomruk sokkal inkább a kérődző patásokéhoz hasonlít, mint a többi főemlőséhez ezért állatkerti takarmányozásuk is speciális: sok lombot és magas rosttartalmú zöldséget fogyasztanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: