2008-11-28 20:49:09• hírek • Szatmár.ro/ Vegyireakcio.hu

Figyelmeztető jelek

A rákot sokan egy megbetegedésnek tartják, pedig a valóságban több mint száz különféle károsodást takar, melyek kialakulási okai és az okozott tüneteik is eltérőek. A legfontosabb kockázati tényezők – melyek között az étkezési, a dohányzási szokások, a fertőzések, az éghajlat, a társadalmi viszonyok vagy az alkoholizmus szerepelnek – eltérhetnek a világ egyes pontjain.

A nők körében a mellrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés. Világviszonylatban évente több mint 1 millió nőnél diagnosztizálják a megbetegedést, melynek gyakorisága Nagy-Britanniában az elmúlt két évtizedben 50 százalékkal emelkedett. Lehetséges, hogy a gyermeknevelés változása okozta a megbetegedés terjedését, hiszen a kialakulás kockázatát a gyermekvállalás egyre későbbre tolódása, a gyerekszám csökkenése és a szoptatás visszaszorulása is növeli.

A hólyagrák Egyiptomban a leggyakoribb daganattípus, mivel kialakulását egy helyi parazita (bilharzia) is elősegíti. A megbetegedés a férfiaknál kétszer gyakoribb, mint a nőknél, a kiváltó okok között a dohányzás mellett a mesterséges vegyi anyagok szerepe is jelentős, kifejlődéséhez 20-25 év szükséges. A Nagy–Britanniában az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés gyakorisága a kilencvenes évek óta egyharmaddal csökkent a dohányzás visszaszorulása és a legveszélyesebb vegyi anyagok évtizedekkel korábbi betiltása miatt.

Világviszonylatban a negyedik leggyakoribb daganatos megbetegedés a bélrák, melynek kiváltásáért elsősorban a fejlett világ vörös húsokban gazdag, de zöldségekben és gyümölcsökben szegény étrendje tehető felelőssé. A kockázatokat a mozgásszegény életmód is növeli.

A legtöbb elhalálozás világviszonylatban az elsősorban dohányzás miatt kialakuló tüdőrákhoz köthető. Megjelenése a fejlett országokban a dohányzás visszaszorulásával párhuzamosan csökken. Kutatói becslések szerint a XXI. században 1 milliárd ember veszti majd életét tüdőrák kialakulása miatt.

A non-Hodgkin limfóma egy egyre gyakoribb, a nyirokrendszer fehérvérsejtjeit érintő megbetegedés. A legyengült immunrendszer nagyobb kockázatot jelent. A megbetegedések egy részéért a növényvédő szerek emberi szervezetbe kerülése lehet felelős.

A prosztatarák elsősorban a nyugati fejlett országok 70 év feletti férfijainak betegsége, melynek kiváltó okai még bizonytalanok, a genetikai tényezők szerepe már bizonyított. A Japánban és Kínában igen gyakori gyomorrák kialakulásában fontos szerepe van a sós, tartósított ételek fogyasztásának.

 

(The Independent)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: