2021-01-08 13:21:55• hírek • Bede Emőke

Ezek voltak 2020 legnépszerűbb babanevei Szatmárnémetiben

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Ahogy az öltözködésben, úgy a névadásban is nyomon követhetőek a trendek: manapság a legtöbb szülő a modern utónevekben gondolkodik, de hullámszerűen visszatérnek a divatba a régi magyar nevek is. A Szatmárnémeti Lakossági Nyilvántartónál érdeklődtünk: mostanság melyek a legnépszerűbb keresztnevek?

Vannak, akik a családi felmenők keresztneveit adják tovább gyermekeiknek, mások számára fontos, hogy az újszülött nevét ne lehessen más nyelvre lefordítani. Megint másokat nagyban befolyásolnak a sztárvilágban vagy a tévésorozatokban és mozifilmekben gyakran feltűnő figurák, de vannak olyanok is, akik egy különleges, egyedi hangzású, s épp ezért roppant megosztó nevet választanak.


Alexandra Ardelean, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal sajtóreferensének segítségével kutatni kezdtünk, hogy 2020-ban melyek voltak a leggyakrabban adott keresztnevek. A magyar lánynevek között szemezgető szülők leggyakrabban a Viktória, Andrea, Jázmin, Nóra, Emma és Zoé nevek közül választottak, a román kislányok szülei pedig főként a Laura, Maria, Sofia, Elena és Sara neveket részesítették előnyben.


Ha kisfiúval bővült a család, akkor a magyar utónevek listáját böngésző szülők előszeretettel választották a Márk és a Máté neveket, de népszerű volt a Dominik, a Bence és az Ádám is. A román szülők leggyakrabban az Alexandru, az Andrei, a Matei, a Denis és a Ionuț nevek közül választottak. Természetesen a legritkábban választott keresztevekre is rákérdeztünk, ám ez idáig erre nem kaptunk választ. Ha mégis befutnak az erre vonatkozó adatok, akkor mindenképp beszámolunk azokról is.


2020-ban egyébként 2246 születést – 1158 fiúcskát és 1088 kislányt – regisztráltak Szatmárnémetiben. Polgári esküvőkből mindösszesen 405-öt tartottak, ezek közül pedig 43 alkalommal magyarul hangzott el a boldogítónek remélt "igen". A boldog események mellett természetesen szomorúakból is akadt bőven: 2020-ban nem kevesebb mint 2271 elhalálozásról értesítették az illetékes intézményt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: