2019-07-11 12:40:34• hírek • Bede Emőke

Év végén lejár a Florisal megbízatása. Vajon új korszak köszönt be ezután?

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal már gőzerővel dolgozik annak a közbeszerzési eljárásnak az elindításán, mely újabb tíz évre hivatott biztosítani városunkban a hulladék összegyűjtését és elszállítását, illetve a téli hóeltakarítást egy köztisztaságért felelős vállalat kijelölése által.

Amint azt Kereskényi Gábor polgármester a csütörtök délután tartott rendkívüli tanácsülésen elmondta, a tanácstagok e hét folyamán kézhez kapták a hamarosan kiírásra kerülő közbeszerzési eljárás tenderfüzetének vázlatát, azaz azon elvárások és feladatok összességét, mely a sikeresen pályázó vállalatra vár majd. A városvezető arra kérte a döntéshozó testület tagjait, az előttük álló egy hét folyamán tanulmányozzák alaposán át a dokumentumot, és a rendes havi ülésig fogalmazzák meg javaslataikat vagy kritikáikat az abban foglaltakkal kapcsolatban. Erre már csak azért is szükség van, mivel a tenderfüzet elfogadása után következhet a köztisztasági szolgáltatásra vonatkozó licit kiírása, tudniillik, a Florisal Rt. szerződése 2019 végén lejár.


Az ülés után Kereskényi Gábor a sajtó képviselőinek elmondta, bízik benne, hogy a közbeszerzési eljárás során erős verseny alakul majd. „Adaptálódnunk kell a 21. századi elvárásokhoz, épp ezért a tenderfüzetbe egyebek mellett azt is felvezettük követelményként, hogy az új szolgáltató rendelkezzen minden olyan modern munkaeszközzel, mely a rá kiszabott feladatok megfelelő elvégzéséhez szükséges. És természetesen arra is törekednünk kell, hogy sikerüljön végre beindítanunk a valóban szelektíven történő hulladékgyűjtést” - fejtette ki a városvezető. Ez úgy a lakosságnak, mint az új vállalatnak – bárki is legyen az – komoly feladat lesz, de mindenképp meg kell találni azt a megoldást, mely tényleg kivitelezhető Szatmárnémetiben. Annál is inkább, mivel a város lakóinak csak 29 százaléka él házban, a tömbházakban élőknek a hulladék kétfelé gyűjtése is fejtörést okoz. És ezen az a tény sem segít, hogy városunkban nincsenek lakótársaságok, akiknek közös érdeke volna a tömbházak szemétkérdésének megoldása.


Ugyanakkor Kereskényi arra is rávilágított, hogy számára ismeretlen okok miatt a szamosdobi szeméttelep szárazhulladék-válogató rendszere is hagy némi kivetnivalót maga után. Ez már csak azért is igen sajnálatos tény, mivel az újrahasznosított anyagok értékesítéséből befolyt összegnek a hulladékgazdálkodás fejlesztését kellene szolgálnia, viszont jelenleg megfelelő válogatás hiányában nincs is mit értékesíteni. „Ez valóban egy kemény vizsga lesz, nem csak Szatmárnémeti, de az egész Szatmár megye számára is” -summázta az előttünk álló időszakot a polgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: