2007-07-17 15:53:23• hírek • Szatmar.ro

Erős Európa, erős közösségek

 Ma vette kezdetét a 18. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

“Vitán felül! Erős Európa – Erős Közösségek” címmel vette kezdetét kedden az erdélyi nyár egyik legrangosabb eseménye, az immár nagykorúvá érett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Vitán felül áll, hogy a ma már Tusványosnak becézett szabadegyetem az elmúlt tizennyolc év alatt az erdélyi közélet legjelentősebb gazdasági, politikai és kulturális fórumává nőtte ki magát. Erős Európa nem létezhet erős közösségek nélkül, ahogy nem létezhet gazdasági növekedés és társadalmi gyarapodás sem. Tusnádfürdőn július 17–22. között válogathatnak a tartalmas politikai, kulturális, közéleti és szórakoztató programokból a tábor fiatal és örökifjú látogatói.

Koherensebben állnak össze az előadások témái az idei Tusványoson, elsősorban európai léptékű témákkal foglalkoznak. Az indítő főelőadás címe “Koszovó és a nyugat-balkáni stabilitás”, de emellett szó esik az energiaválságról a Kárpát-medencében, reflektorfényben lesz a romániai turizmus, és ezúttal sem marad ki az autonómia-kérdés európai példákkal alátámasztva.  Fontos téma a regionalizmus és az EU-s fejlesztési tervek, de a romániai magyar sajtó is középpontba kerül, egyebek között az internet és a nyomtatott sajtó viszonyát taglaló vitában.

A XVIII Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Párt elnöke tart előadást “Erős Európa – Erős közösségek címmel”. 

A Borsátorban borkóstoló és gasztronómiai ismertető előadások várhatóak minden napra, az irodalmi estek idén sem maradnak ki a programból.

 

Az előadások mellett minden este koncertek is lesznek, fellép a Mystery Gang Trio, a Kaláka, Besh O Drom, Szászcsávási Cigányzenekar, Ismerős Arcok, Rúzsa Magdi, colorStar, Suie Paparude, P.Mobile, Qiumby, Boban Markovici Orkester.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: