2007-12-27 11:10:34• hírek • Szatmar.ro

Érdekes "módszerekkel" értékesíti a Saab vadászgépeit

100_2886Megvesztegetett politikusok révén vásárolt Gripen vadászgépeket több NATO tagország.
Amikor a Saab gyár nekiállt a harmadik generációs vadász-támadó és felderítő gépek kifejlesztéséhez, rögtön tudták: létkérdés, hogy az új gépet minél több országnak el tudják adni, mert a svéd hadsereg gép-igénye aprópénz a hatalmas fejlesztési költségekhez képest. Azonban teltek az évek, és a saját, svéd megrendelésen kívül egyetlen ország sem vásárolta meg őket.

Ekkor alakított a Saab az angol British Aerospace céggel együtt közös vállalatot, londoni székhellyel, Saab International néven, amelynek kizárólagos feladata az volt, hogy a vadászgépeket eladja. Úgy tűnt, ez sikeres akció volt, mert párt éven belül Csehország, Magyarország, majd a Dél-Afrikai Köztársaság, Thaiföld és újabban India is vevőnek mutatkozott. Bár a csehek és a magyarok az eredeti mennyiségnek alig a felét rendelték meg, azt is csak lízingre, de a jelentőséget az adta, hogy NATO-országban is sikerült eladni a JAS 39 Gripen névre hallgató repülőgépeket.

Sikerült eladni, csakhogy milyen áron? Idén februárban „szagot” kapott az állami svéd televízió egy csoportja, miszerint nincs minden rendben a repülőgépek eladása körül. Hónapokig nyomoztak, és amikor a műsor elkészült, bombát robbantottak vele. Na nem a gépeken, csak a belpolitikai életben, ám ennek is igen nagy volt a hatása. Nem kevesebbet állítottak, mint azt, hogy a Saab International – ügynökein keresztül – megvesztegetett cseh politikusokat, hogy a svéd ajánlat mellett döntsenek. A műsor hatására vizsgálat indult öt országban. Két hónappal később a folytatásban újabb bizonyítékokat tártak a nézők elé, és ugyanebben a műsorban kijelentették azt is, hogy információik szerint a magyar üzletet ugyanazon az ügynökön keresztül bonyolították, mint a csehet, és minden jel arra mutat, hogy ez sem ment korrupció nélkül.

Christer van der Kwast, a korrupciós ügyek vizsgálatát vezető főállamügyész a svéd televíziónak a következőket nyilatkozta: „Vannak kapcsolódások a cseh és a magyar ügyletben, amelyek bennünket érdekelnek. Mindkettőnek közös a személyi háttere, és a Csehországgal kötött megállapodások kapcsolódnak a magyarországi megállapodásokhoz. Ezért mindkét ügyletet vizsgáljuk." A tv-műsor harmadik részében hasonló állításokat fogalmaztak meg a dél-afrikai gépeladásokkal kapcsolatban is. Világos, hogy a dolog belpolitikai botrányt kavar a vevő országokban. De vajon miért érdekli annyira a svédeket, hogy milyen körülmények között adják el a repülőgépeiket? Nos, a válasz magyar fülnek talán kicsit hihetetlen: a svédek egyszerűen kényesek arra, hogy náluk ne forduljon elő korrupció. Olyannyira kényesek, hogy amennyiben bíróságilag is igazolódik, hogy valóban részt vett a korrupciós ügyletekben a Saab, a parlament előtt fekvő javaslat szerint meg fogják vonni tőlük a fejlesztésre adott állami támogatásokat.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: