2011-04-20 20:45:16• hírek • mti

Ellenőrizhetik a határőrök munkáját

Románia szívesen fogad szakértőket a schengeni övezethez tartozó tagállamokból, akik ellenőrizhetik,   hogyan végzik a  határőrzést a román rendőrök - jelentette ki Marian Tutilescu, a román belügyminisztérium schengeni osztályának vezetője egy szerdai rádióinterjúban.

Tutilescu közölte: Románia javasolta Németországnak és Franciaországnak, hogy a schengeni övezethez tartozó tagállamok küldjenek szakértőket az Európai Unió külső határaihoz. Románia azért indítványozta ezt, mert  szeretné, ha a külföldi  szakértők meggyőződnének arról, hogy Románia képes biztosítani határainak biztonságát.

Romániának Bulgáriával együtt tavasszal kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de Berlin és Párizs a technikai követelmények számon kérésén túl általánosabb bírálatokat is megfogalmazott, amelyek szerint a két országban rendkívüli mértékben elterjedt a korrupció.

Tutilescu elmondta, hogy Romániának 2070 kilométer hosszú határszakaszán kell szavatolnia a teljes biztonságot, ugyanis ez lenne a schengeni övezet majdani keleti határának egy része.

Rámutatott: a külföldi szakértők kiküldésére vonatkozó javaslatot a francia belügyminiszterrel is közölték, aki egyetértett ezzel. Claude Gueant hétfőn találkozott román kollégájával Bukarestben, és közölte, hogy Franciaország segíteni fogja Romániát a schengeni csatlakozás követelményeinek maradéktalan teljesítésében. Tutilescu elmondta, hogy a német Bundestag belügyi szakbizottságának elnökéhez is eljuttatják a javaslatot.

A román belügyi illetékes szerint a külföldi szakértők a határellenőrzési munkában nem vennének részt, csupán ennek hatékonyságát és biztonságosságát kísérnék majd figyelemmel. Tutilescu szerint ez az együttműködés Románia schengeni csatlakozásáig lehet érvényes, de akár utána is folytatódhat.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: