2022-05-31 07:43:30• hírek • hirado.hu

Elaludt az utasszállító pilótája, riasztották a vadászgépeket

Valószínűleg minden repülőgéputas egyik rémálma az lenne, ha a gép pilótája elszenderedne. Az ITA Airways olasz légitársaság New Yorkból Rómába tartó járatán pontosan ez történt. A repülőgép kapitánya tíz percre elszundikált.

Óriási riadalmat keltett a légi forgalmi irányítóknál, amikor azt tapasztalták, hogy egyik járatuk kapitánya semmilyen életjelet nem ad magáról. Mivel tíz percre megszűnt minden földi kapcsolat a repülővel, ezért a hatóságok attól tartottak, hogy terrorfenyegetettségnek van a gép kitéve. A franciaországi hatóságok felkészülve egy esetleges vészhelyzetre, két vadászgépet is készenlétbe állítottak megfigyelésre.


Az incidens április 30-án az AZ–609-es járaton történt. A járatot vezető Davide D’Amico kapitányt azóta elbocsátották.


A Telegraph szerint a protokollnak megfelelően a másodpilóta is épp akkor töltötte pihenőidejét, amikor a kapitány elszundított, és robotpilóta vezette a gépet. Ez körülbelül egy 10 perces, kommunikáció nélküli kimaradást eredményezett. Ebből származott a bonyodalom, és ez keltett aggodalmat a forgalomirányítóknál.


Miközben a francia hatóságok már indulásra készen várták az utasítást két vadászgépükkel, az olasz hatóságok kapcsolatba léptek az ITA Airways központi parancsnokságával, amely szüntelenül próbálta elérni a pilótákat. Először műholdas mobiltelefonon, majd az ACARS-on, amely egy üzeneteket továbbító műholdas kommunikációs eszköz a repülőgép és a földi irányítás között.


Többszöri próbálkozásra, végül tíz perc elteltével sikerült elérni a pilótákat. A kapitány tagadta, hogy elaludt volna, és a kommunikációs rendszert okolta a történtekért. A belső vizsgálat azonban egyértelműen kiderítette, hogy az működőképes volt – olvasható a Daily Star cikkében.


A légitársaság szóvivője elmondta, hogy noha elég borzasztóan hangzik, hogy a pilóta elalszik, az utasok így sem voltak veszélyben, mert a repülőgép robotpilótával is biztonságosan repült, normál sebességgel és magasságban haladt, és nem tért le az útvonaláról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: